foto van onderzoeksproject

Infrastructuring Libraries in Transformation (ILIT)

Tijdsduur
1 mei 2022 tot 1 april 2025
Projectleden
dr. R.G. van Melik (Rianne) J.J.A. Kofi (Jamea) MSc , Eckerdal, J.R. (Johanna Rivano) , Engström, L. (Lisa) , Färber, A. (Alexa) , Hamm, M. (Marion) , Scuderi, A. (Alessia)
Projecttype
Onderzoek

Openbare bibliotheken zijn al lang bekende plaatsen voor informatievoorziening en kennisoverdracht, maar ze fungeren ook steeds meer als belangrijke sociaal-culturele infrastructuren die bijdragen tot het dagelijks leven in steden. Bezuinigingen vormen echter een ernstige bedreiging voor de functie van bibliotheken als ontmoetingsplaatsen.

ILIT onderzoekt hoe openbare bibliotheken in Oostenrijk, Zweden en Nederland als sociaal-culturele infrastructuren omgaan met systemische uitdagingen in snel veranderende samenlevingen. Er wordt gebruik gemaakt van de analyse van 'infrastructuring' en 'librarising' om de transformatieve capaciteiten van bibliotheken te onderzoeken en zo veerkrachtige en gemeenschapsgerichte oplossingen in bezuinigende steden te ontwikkelen.

Het onderzoek richt zich op innovatieve bibliotheekpraktijken en heeft tot doel 1) de institutionele steun voor bibliotheken te vergroten, 2) de capaciteiten van bibliotheken als lokale gemeenschaps- en zorgplaatsen te versterken, en 3) gemeenschapsbibliotheekwerk te stimuleren als innovatiemotor voor gemeenschapsgerichte ontwikkelingen. Met behulp van een innovatieve mix van etnografie en creatieve benaderingen maakt het interdisciplinaire team gebruik van stakeholder en kritische beleidsanalyse, interviews, participerende observatie en shadowing.

Daarnaast ontwikkelt ILIT co-productieve zine-making als een innovatieve participatieve methode, waarbij bibliotheekpersoneel, klanten, stedelijke overheden en andere belanghebbenden worden betrokken om tegelijkertijd een gevoel van gemeenschap en sociale infrastructuur in en door openbare bibliotheken te bestuderen en te ontwikkelen.

Financiering

NWO (the Netherlands), FFG (Austria), SWEA and Formas (Sweden).

Partners

Radboud Universiteit, Lund University, University of Vienna, Alessia Scuderi, European Bureau of Library Information and Documentation Association (EBLIDA), Region Skåne, Büchereien Wien.