Van 2018 tot 2022 werkte dr. Inigo Bocken voor het Titus Brandsma Instituut aan een bijzondere publicatie: een intellectuele biografie van Titus Brandsma.
Intellectuele biografie van Titus Brandsma
Deze biografie biedt een verrassend perspectief op een bredere stroming die de cultuur van die tijd beïnvloedde: een fascinatie voor mystiek en mysticisme, die zowel het artistieke als het politieke denken kleurde. Brandsma's karmelitaanse achtergrond, geïnspireerd door Teresa van Ávila, plaatste hem bovendien in een unieke positie binnen de katholieke vernieuwing en haar complexe relatie met de moderne cultuur.
In zijn waardering als wetenschapper wordt hem tekort gedaan.
Held en heilige
'Een rusteloze activist die zijn hoogleraarschap heeft verwaarloosd,' zo omschrijft Inigo Bocken een van de kritische oordelen over Titus Brandsma. Deze meningen bestonden al bij zijn benoeming tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit in 1923. Hoewel hij door zijn moedige verzet in de Tweede Wereldoorlog een onbetwiste reputatie als held en heilige heeft verworven, is dit volgens onderzoeker Bocken slechts een deel van het verhaal.
'In zijn wetenschappelijke werk wordt hij vaak onderschat,' zegt Bocken. 'Het bijzondere aan Titus Brandsma is dat zijn levensverhaal ook vandaag nog zoveel mensen inspireert. Niet alleen vanwege zijn heldhaftigheid als verzetsheld, maar juist door zijn intellectuele diepgang en zijn zoektocht naar de verbinding tussen geloof en moderniteit.'
Boeklancering op de Titusdag
Op woensdag 15 mei 2024, tijdens de Titusdag van de Radboud Universiteit, werd de biografie van Titus Brandsma gepresenteerd: Denker voor Gods aangezicht.