Voor jongeren is lezen van verschillende digitale bronnen de norm geworden. Zijn kinderen “digital natives”, voor wie dit probleemloos gaat, of kunnen ze hun aandacht niet meer richten, waardoor ze niet tot diep tekstbegrip komen? In het DOCproject onderzoeken we hoe dat precies zit en ontwikkelen effectieve lesmaterialen voor digitaal begrijpend lezen.


Kansen en uitdagingen op het gebied van digitaal begrijpend lezen
- Looptijd
- 1 september 2020 tot 1 januari 2029
- Projectleden
- prof. dr. P.C.J. Segers (Eliane) dr. M.A. Troncoso Ruiz (Aurora) A. Bakker (Anouk) MSc dr. M.A.M. van de Ven (Marco) D.B.L. van der Zeeuw (Deliah) MSc L. Dilger (Lara-Sophie) , dr. Keuning, J. (Jos)
- Projecttype
- Onderzoek
Het digibord, de computer en al die andere digitale media , ze zijn niet meer weg te denken.
Hoe zet je als onderwijsprofessional digitale middelen op een goede manier in om het begrijpend lezen van meerdere digitale teksten te stimuleren?
Het verschil tussen digitaal en op papier lezen wordt steeds groter. Digitale teksten zijn nóg multimedialer en begrip van die teksten vraagt om andere skills. Je moet scrollen, doorklikken op hyperlinks, bijgevoegd beeld of geluid verwerken, op je telefoon lezen en inschatten of een tekst wel of niet betrouwbaar is. Individuele variatie in onder andere volgehouden aandacht komt bij deze vaardigheden kijken.
Kansen en uitdagingen
De digitale wereld blijft een oneindige bron van kennis. De wereld ligt aan je voeten – op je scherm – en dat biedt vele kansen. De uitdaging is dat je je weg moet zien te vinden in die wirwar aan informatie. Wat je niet wil is dat het dusdanig complex wordt dat sommige leerlingen buiten de boot vallen. Daarom is het belangrijk dat iedere leerling leert om structuur aan te brengen in online informatie, de juiste informatie weet te vinden én die informatie op de juiste manier kan verwerken.
Hoe leren (we) kinderen digitaal begrijpend lezen?
Partners
- Behavioural Science Institute, Radboud University, Nijmegen, The Netherlands.
- CITO, Arnhem, The Netherlands.
- Expertisecentrum Nederlands, Nijmegen, The Netherlands.