Kinderen oefenen gebaren in de klas

Lesmateriaal over gebarentaal en doofheid voor basisscholen

Tijdsduur
1 maart 2021
Projectleden
dr. E.A. Ormel (Ellen) , T. Uittenbogert (Tom) , Dilys Eikelboom , Madelief Eikelboom
Projecttype
Onderzoek

In dit project wordt lesmateriaal ontwikkeld over gebarentaal en doofheid. Deze materialen zijn gericht op reguliere basisscholen en (taal)festivals en activiteiten, zoals Kletskoppen. Met de materialen willen de onderzoekers kinderen en hun ouders en leerkrachten bewust maken van de impact van doofheid en gebarentaal op het leven van doven. Voor verschillende leeftijdsgroepen worden korte series lesmaterialen gemaakt, die we kunnen gebruiken als een toolkit voor hergebruik op verschillende plaatsen. De eerste reeks materialen bestaat uit live sessies van ongeveer een half uur met een vloeiende gebaarder (idealiter een dove persoon) voor horende kinderen en hun leerkrachten in gewone basisscholen. Het doel van deze reeks is a) een aantal gebaren leren, b) informatie verstrekken over doofheid en de gevolgen daarvan voor het taalgebruik, en c) het bewustzijn vergroten van de gevolgen van het hebben van een doof kind in een horend gezin en op gewone scholen, waar veel dove kinderen naartoe gaan.

De tweede reeks materialen bestaat uit online materiaal dat kan worden gebruikt door leerkrachten en de kinderen in hun klassen, in eerste instantie voor kinderen tussen 4 en 8 jaar. De online materialen zullen worden toegevoegd aan onze website, die is ontwikkeld om horende ouders van dove kinderen te informeren over doofheid, gebarentaal en visuele communicatie.

Doof Gewoon website

Financiering