Brain or walnut Priyanka Singh via Unsplash
Brain or walnut Priyanka Singh via Unsplash

Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)

Precision Health, Nutrition & Behaviour
Tijdsduur
2020 tot 2027
Projecttype
Onderzoek
Organisatieonderdeel
Radboud Universiteit, Radboudumc

Het MOCIA-onderzoeksprogramma heeft als doel om een verhoogd risico op achteruitgang in het denkvermogen (cognitieve achteruitgang) vast te stellen en dit risico kleiner te maken door het ontwikkelen van een leefstijlinterventie op maat. MOCIA staat in het Engels voor ‘Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing’, oftewel het ‘behouden van een optimaal denkvermogen bij het ouder worden’.

Uit eerder onderzoek, dat uitgevoerd is in Finland, blijkt dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezonde voeding, geheugentraining en een goede controle van de hart- en vaatgezondheid het denkvermogen van ouderen verbetert. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden.

Positieve veranderingen in leefstijl kunnen uiteindelijk dus zorgen voor verbeteringen in het geheugen. Het is alleen nog niet duidelijk voor wie en hoe zulke veranderingen in leefstijl uiteindelijk zorgen voor verbeteringen in geheugen. Met de Nederlandse vervolgonderzoeken, die aangepast zijn op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, willen wij hier graag meer over te weten komen en onderzoeken of we het positieve effect van leefstijl op het denkvermogen opnieuw aan kunnen tonen bij Nederlandse ouderen.

Meer informatie vind je op de website van MOCIA.

Partners

Meer informatie over financiering en partnerschappen vind je op de website van MOCIA