Opgravingscampagne aan de vijfde mijl van de Via Appia
Opgravingscampagne aan de vijfde mijl van de Via Appia

Mapping the Via Appia

Looptijd
2009 tot 2027
Projectleden
prof. dr. S.T.A.M. Mols (Stephan) prof. dr. E.M. Moormann (Eric) R.J.F. de Hond (Rens) , Dr Christel Veen , Dr Maurice de Klein (Vrije Universiteit Amsterdam) , Dr Jeremia Pelgrom (Rijksuniversiteit Groningen) , Dr Simone Quilici (Parco Archeologico dell’Appia Antica) , Dr Norbert Zimmermann (German Archaeological Institute in Rome)
Projecttype
Onderzoek

Doel van het onderzoeksproject 'Mapping the Via Appia' is een inventarisatie en analyse van ingrepen in het suburbane landschap van Rome vanaf de Romeinse tijd tot nu. Het project richt zich op de archeologische overblijfselen, het archiefmateriaal, de antieke teksten en moderne literatuur over een twee kilometer lang traject van de Via Appia en het achterliggende gebied. Dit traject ligt tussen de moderne kruispunten Via di Erode Attico en Via di Casal Rotondo, op de vijfde en zesde mijl van deze oudste en belangrijkste Romeinse weg.

Opgraving aan de Via Appia

Dankzij de rijkdom aan boven- en ondergronds bewaarde archeologische monumenten, de rijke hoeveelheid documentatie in archieven en gedigitaliseerde afbeeldingen (voornamelijk foto's) kan een diachrone biografie van de weg en het achterland worden gerealiseerd middels een multidisciplinaire aanpak. Tegelijkertijd vormt deze enorme hoeveelheid data een methodologische uitdaging. Het vereist de ontwikkeling van nieuwe manieren om deze data te documenteren en te analyseren. De complexe architectuur van monumenten en de omvangrijke archieven vormen een archeologisch en historisch landschap dat niet toereikend kan worden bestudeerd door uitsluitend gebruik te maken van bestaande methoden zoals veldsurveys. Daarom maakt het project gebruik van een nieuwe en innovatieve onderzoeksstrategie die speciaal is ontworpen voor het efficiënt vastleggen en bestuderen van complexe en monumentale archeologische landschappen met een lange bewoningsgeschiedenis. Zo wordt zowel professionele GPS (DGPS) gebruikt die de technieken van archeologisch onderzoek en documentatie van zichtbare overblijfselen verfijnt, als 3D spatial mapping en analysetechnieken.

Plattegrond Opgravingen Mapping the Via Appia 2012-2019

Deze worden gebruikt in combinatie met geofysische prospectie, remote-sensing-techniek, veldonderzoek, opgravingen en archiefonderzoek. Dit heeft inmiddels geresulteerd in nieuwe data die een licht werpen op de geschiedenis en het gebruik van de Via Appia en andere belangrijke Romeinse wegen. Daarnaast biedt deze werkwijze een methodologisch kader voor het bestuderen van monumentale archeologische landschappen.

Projectleden en taakomschrijving

•    Prof. Stephan Mols, (projectleider)
•    Em. Prof. Eric Moormann (historisch overzicht en monumentenanalyse)
•    Dr. Christel Veen (leider opgravingen)
•    Dr. Jeremia Pelgrom (Rijksuniversiteit Groningen) (achterlandonderzoek en geofysisch onderzoek)
•    Rens de Hond MA (3D-reconstructies en 3D-viewer)
•    Dr. Maurice de Kleijn (E-Science Center Amsterdam) (GIS en 3D-viewer)
•    Dr. Simone Quilici (directeur van het Parco Archeologico della Via Appia)
•    Dr. Norbert Zimmermann (adjunct-directeur Duits Archeologisch Instituut Rome) (Dronefotografie en laserscanning)

Resultaten

3D-reconstructies kunnen op de website gevonden worden. 

Revisited Via Appia

Financiering

Partners

  • Parco Archeologico dell’Appia Antica
  • German Archaeological Institute in Rome

Contactinformatie