Migranten werken in cruciale sectoren
Migranten werken in cruciale sectoren

Migranten in de frontlinie

De effecten van COVID-19 maatregelen op arbeidsmigranten werkzaam in cruciale sectoren

Arbeidsmigranten uit onder meer Midden- en Oost-Europa vervullen essentieel werk in cruciale sectoren. Denk hierbij aan het oogsten van groenten en fruit, vlees verwerken, voedsel verpakken en schoonmaken. Tijdens de coronacrisis blijft hun arbeid hard nodig om de economie te laten draaien.

In deze sectoren is het niet altijd mogelijk de coronamaatregelen volledig na te leven. Denk bijvoorbeeld aan een schoonmaker in een ziekenhuis, die hoe dan ook besmettingsgevaar loopt.  Soms vormt de taalbarrière problemen bij het ontvangen van medische zorg of bij de uitleg van voorzorgsmaatregelen. Deze groep loopt dus grotere risico’s op besmettingen met het coronavirus. Ook hun arbeidspositie kan wankel zijn door het werken met ZZP-contracten. De bescherming van deze groep vraagt daarom urgente aandacht.

Risico's voor gezondheid en arbeid

Een interdisciplinair onderzoeksteam met experts op het gebied van migratierecht, sociale geografie en economie onderzoekt welke gezondheids- en arbeidsrisico’s er op het gebied van arbeidsmigratie zijn blootgelegd door de coronacrisis. Ook onderzoekt het team welke kansen deze crisis biedt om de bescherming van arbeidsmigranten te verbeteren. Daarnaast wordt gezocht naar innovaties (zowel medisch als in de productieketen) die cruciale sectoren minder afhankelijk maken van kwetsbare migranten. Omdat arbeidsmigranten vaak grensoverschrijdend werken en wonen, focust dit onderzoek zich op de grensregio’s in Nederland en Noordrijn-Westfalen. Onderzocht wordt:

  • De werking van bestaande regelgeving en coronamaatregelen, met betrekking tot arbeidsmigranten in cruciale sectoren;
  • De impact van de wereldwijde gezondheidscrisis en de maatregelen daartegen op arbeidsmigranten in cruciale sectoren;
  • De impact van de wereldwijde gezondheidscrisis en maatregelen daartegen op werkgevers in cruciale sectoren.

Resultaten

Report Expert Meeting Migrant Workers in the Frontline (pdf, 2 MB)

Lange, T. de & Mantu, S. & Minderhoud, P. (2020). Symposium on COVID-19, Global Mobility and International Law. Into the Unknown: COVID-19 and the Global Mobility of Migrant Workers: doi:10.1017/aju.2020.62.

Financiering

Dit project wordt gefinancierd door ZonMw.

Partners

Contactinformatie

Meer weten over dit onderzoek? Media kunnen voor vragen contact opnemen nemen met de wetenschapsredacteur. Voor overige vragen, neem contact op met de onderzoeker.