Dit project bestudeert de ontwikkeling van stedelijke netwerken in de regio Keulen rond de Rijn, de Maas, de Waal en de IJssel en hun relatie tot de Hanze tussen ca. 1450 en 1650. De Hanze, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van steden en zakenlieden, domineerde bijna vier eeuwen lang (14e-17e eeuw) de Europese handel en politiek. Het project focust op de functie van de Hanze voor steden in de omgeving van Keulen aan beide zijden van de huidige Nederlands-Duitse grens en op de functie van individuele plaatsen en groepen steden binnen het hedendaagse Hanzenetwerk.
Dit wordt gerealiseerd door het bestuderen van het stedelijke communicatienetwerk, dat bij uitstek onderlinge relaties weerspiegelt. Reizen van boodschappers en vertegenwoordigers in stadsverslagen, vergaderrapporten en brieven onthullen de communicatieradius van steden, de intensiteit en de aard van contacten en strategieën voor de distributieroutes van informatie. Het visualiseren van deze aspecten op kaarten in samenhang met ontwikkelingen zoals verschuivende grenzen en de toegankelijkheid van (water)wegen, verbetert ons begrip van de ontwikkeling en operationalisering van dergelijke stedelijke netwerken.
Het project beantwoordt aan een actuele vraag naar meer informatie over het Hanzeverleden van steden in wat tegenwoordig de Lage Landen zijn. Het project wordt gefinancierd door: Provincies Gelderland, Limburg en Overijssel; de gemeenten Arnhem, Apeldoorn, Deventer, Elburg, Harderwijk, Nijmegen, Roermond, Venlo en Zutphen; Erfgoedplatform Apeldoorn; het Regionaal Archief Noordwest Veluwe; Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven; en RICH, Radboud Institute for Culture & History van de Radboud Universiteit.