National Individual floating Transport Infrastructure (NIFTI)
National Individual floating Transport Infrastructure (NIFTI)

National Individual Floating Transport Infrastructure (NIfTI)

Tijdsduur
2021 tot 2023
Projecttype
Onderzoek

De 'National Individual floating Transport Infrastructure (NIfTI)' biedt een nieuw perspectief op de toekomst van transport met een aantal mogelijke voordelen ten opzichte van elektrische voertuigen. Het basisprincipe van NIfTI is dat het zweeft door magnetisme, en de belangrijkste innovatie is dat het gebruik maakt van de bestaande weg. Het wegdek wordt zelf de motor. Elektromagnetische spoelen die zich onder het wegdek bevinden laten een individuele module zweven en stuwen die voort over de straat.

We verwachten dat NIfTI veel duurzamer is dan de huidige elektrische voertuigen. Het is geschat dat NIfTI slechts 30 tot 50% van de energie gebruikt ten opzichte van een doorsnee elektrische auto. NIfTI kan ook de kans op files en verkeersongelukken verminderen.

Mobiliteitssysteem

We bestuderen de haalbaarheid van NIfTI met een multidisciplinaire aanpak en we willen deze radicale nieuwe vorm van transport naar het volgende 'technology readiness level' brengen. Het projectteam ontwikkelt een volledig werkend prototype die de belangrijkste functies demonstreert. Verder wordt onderzocht hoe de innovatie passend gemaakt kan worden binnen het huidige mobiliteitssysteem.

We onderzoeken de mogelijke milieu-impact, vooral de impact op wereldwijde grondstoffen, en vergelijken dat met de impact van elektrificatie. Transportcapaciteit wordt geschat, benodigd landgebruik en de gevolgen hiervan. We bekijken ook de academische vraagstukken zoals ethiek, hoe keuzes gemaakt worden en de maatschappelijke acceptatie van ontwrichtende technologieën. 

 

In the media

Kom erbij!

De haalbaarheid van NIfTI hangt niet alleen af van de technische ontwikkelingen, maar zal ook worden bepaald door de politieke, economische, maatschappelijke, milieutechnische en juridische vraagstukken die zich voordoen bij een innovatie als NIfTI. Samen met Hogeschool Arnhem-Nijmegen hebben 13 onderzoekers uit verschillende disciplines hun krachten gebundeld om de haalbaarheid te beoordelen en de succesvolle marktinvoering van de innovatie te verbeteren.

Jij kunt deel uitmaken van het team! We zijn continu op zoek naar studenten die enthousiast zijn over innovatie en geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van hun bachelor- of masterscriptie op NIfTI. Neem contact op met nigel.hussey [at] ru.nl (Nigel Hussey, projectleider), voor meer informatie!

Waarde voor de industrie

NIfTI is een systeemtechnologie en kan op veel verschillende gebieden worden toegepast. Denk aan het vervangen van bagagebanden op luchthavens, het vervoeren van goederen tussen en binnen distributiecentra en alternatieve racebanen voor kids. Er zijn veel manieren waarop NIfTI van waarde kan zijn voor de samenleving en we hebben (industriële) partners nodig om samen te werken en NIfTI naar een hoger niveau te tillen.

Is je interesse gewekt? Neem contact op met nigel.hussey [at] ru.nl (Nigel Hussey, projectleider) voor een afspraak!

Financiering

Dit project wordt gefinancierd met een Radboud Interfaculty Research Grant.

Partners

Contactinformatie

Meer weten over dit onderzoek? Media kunnen voor vragen contact opnemen nemen met de wetenschapsredacteur. Voor overige vragen, neem contact op met de onderzoeker.