National Individual floating Transport Infrastructure (NIFTI)

National Individual Floating Transport Infrastructure (NIfTI)

Tijdsduur
1 januari 2021 tot 1 juli 2022
Projecttype
Onderzoek

De 'National Individual floating Transport Infrastructure (NIfTI)' biedt een nieuw perspectief op de toekomst van transport met een aantal mogelijke voordelen ten opzichte van elektrische voertuigen. Het basisprincipe van NIfTI is dat het zweeft door magnetisme, en de belangrijkste innovatie is dat het gebruik maakt van de bestaande weg. Het wegdek wordt zelf de motor. Elektromagnetische spoelen die zich onder het wegdek bevinden laten een individuele module zweven en stuwen die voort over de straat.

We verwachten dat NIfTI veel duurzamer is dan de huidige elektrische voertuigen. Het is geschat dat NIfTI slechts 30 tot 50% van de energie gebruikt ten opzichte van een doorsnee elektrische auto. NIfTI kan ook de kans op files en verkeersongelukken verminderen.

Mobiliteitssysteem

We bestuderen de haalbaarheid van NIfTI met een multidisciplinaire aanpak en we willen deze radicale nieuwe vorm van transport naar het volgende 'technology readiness level' brengen. Het projectteam ontwikkelt een volledig werkend prototype die de belangrijkste functies demonstreert. Verder wordt onderzocht hoe de innovatie passend gemaakt kan worden binnen het huidige mobiliteitssysteem.

We onderzoeken de mogelijke milieu-impact, vooral de impact op wereldwijde grondstoffen, en vergelijken dat met de impact van elektrificatie. Transportcapaciteit wordt geschat, benodigd landgebruik en de gevolgen hiervan. We bekijken ook de academische vraagstukken zoals ethiek, hoe keuzes gemaakt worden en de maatschappelijke acceptatie van ontwrichtende technologieën. 

Financiering

Dit project wordt gefinancierd met een Radboud Interfaculty Research Grant.

Partners

Contactinformatie

Meer weten over dit onderzoek? Media kunnen voor vragen contact opnemen nemen met de wetenschapsredacteur. Voor overige vragen, neem contact op met de onderzoeker.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.