Aanleiding
Het universitair onderwijs is met name ingericht op het aanleren en trainen van cognitieve vaardigheden. Voor het ontwikkelen van professionele en persoonlijke vaardigheden als samenwerken, grenzen stellen en omgaan met onzekerheden is echter een andere benadering nodig. Hoe kan het implementeren van therapeutisch paardrijden in het studieprogramma dit ondersteunen?
Studenten worden in hun studieprogramma geacht om persoonlijke en professionele vaardigheden als samenwerken, een planning maken en grenzen stellen in de praktijk te brengen. Deze worden gecultiveerd door ervaring, reflectie en experimenteren. Maar door de grote nadruk op cognitief leren aan de universiteit worden die vaardigheden niet voldoende getraind en studenten worstelen hier dan ook veel mee.
Door het klaslokaal hiervoor uit te gaan en de praktijk in te gaan, kunnen die vaardigheden goed worden ontwikkeld. Paardrijden leent zich hier uitstekend voor. Paarden zijn namelijk vergevingsgezind, eerlijk en gevoelig voor hun omgeving, waardoor ze direct en intuïtief reageren op lichaamstaal of gedrag.
Het doel van dit voucherproject is voor Carolin Ossenkop dan ook het opzetten van een leeromgeving waar professionele en persoonlijke vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door concrete activiteiten met paarden. Deze activiteiten worden vormgegeven op basis van de leercyclus van Kolb, die bestaat uit het opdoen van concrete ervaring, reflectieve observatie, abstracte conceptualisatie en actief experimenteren.