Stembus met biljet
Stembus met biljet

Populism and Political Parties Expert Survey (POPPA)

Tijdsduur
1 januari 2018 tot 1 januari 2026
Projecttype
Onderzoek

De POPPA-dataset (Populism and Political Parties Expert Survey) meet de standpunten en houdingen van meer dan 250 partijen op belangrijke punten. Hierbij worden attributen met betrekking tot populisme, politieke stijl, partijideologie en partijorganisatie gemeten, in 28 Europese landen. De eerste golf van het deskundigenonderzoek werd tussen april en juli 2018 gehouden onder 294 landenexperts. In 2022 zal een tweede ronde worden gehouden.
 
De belangrijkste motivatie voor het deskundigenonderzoek is om een beter inzicht te krijgen in de belangrijkste partijkenmerken die verband houden met populisme en politieke vertegenwoordiging. In plaats van één specifieke definitie van populisme op te leggen en te specificeren welke partijen als populistisch moeten worden geclassificeerd, beoogt POPPA de relevante constitutieve dimensies te meten die ten grondslag liggen aan dominante conceptualiseringen van populisme voor alle politieke partijen in elk partijenstelsel.

Resultaten

Onze vorige ronde van gegevensverzameling resulteerde in de gegevens van 2018 die beschikbaar zijn op Harvard Dataverse (https://dataverse.harvard.edu/dataset.xhtml?persistentId=doi:10.7910/DVN/8NEL7B). De gegevens zijn veel gebruikt in de politiek-wetenschappelijke gemeenschap (ca. 3.400 downloads).


De bijbehorende paper is gepubliceerd in Comparative Political Studies (https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0010414020938081).

Partners

Political Science, Radboud University Nijmegen

Contactinformatie

maurits.meijers@ru.nl