PRISM-LT

PRInted Symbiotic Materials as a dynamic platform for Living Tissues production
Tijdsduur
1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027
Projectleden
dr. mult. L. Landeweerd (Laurens) , dr. Martina Baumann
Projecttype
Onderzoek
Organisatieonderdeel
Institute for Science in Society

Het pathfinderproject "PRInted Symbiotic Materials as a dynamic platform for Living Tissues production" heeft als doel een flexibel platform te creëren voor de volgende generatie productie van levend weefsel op basis van hybride levende materialen. PRISM-LT is opgezet door de Universiteit van Glasgow en er zijn 5 partners bij betrokken. ISiS zal werken aan de ethische, juridische en sociale aspecten (ELSA) van het betrokken onderzoek.

De onderzoekers zijn van plan een nieuwe bio-inkt te ontwerpen waarbij stamcellen worden geïntegreerd in een ondersteunende matrix die verrijkt is met gemanipuleerde helpercellen (hetzij bacteriën of gisten, afhankelijk van de toepassing en de vereisten). Door de operationele parameters van het bioprintingproces af te stemmen, zullen we het materiaal afgieten en de mechanische eigenschappen van elke "voxel" controleren, om zo te komen tot een structuur met 3D-patronen waarin stamcellen lokaal worden aangezet tot differentiatie naar verschillende lijnen.

Zolang de stamcellen prolifereren, blijven de helpers in een rustige toestand. Wanneer de stamcellen echter worden gestimuleerd door de lokale (geprinte) mechanica en een differentiatiepad ingaan, beginnen zij een pool van lineage-specifieke metabolieten af te scheiden. De helpercellen zijn ontworpen om deze vroege markers van differentiatie waar te nemen en te reageren door ter plaatse de corresponderende groeifactoren te produceren en zo de relevante chemische begeleiding te verschaffen. Helpercellen binnen het platform versterken de initiële afstammingsverbintenis in elk gebied en ondersteunen dynamisch de differentiatie op langere termijn. Tijdens het project zullen we deze strategie toepassen en twee onafhankelijke symbiotische materialen ontwikkelen, respectievelijk gericht op biomedische en voedseltoepassingen.

Financiering

Pathfinder (European Innovation Council)

Partners

University of Glasgow, Verenigd Koninkrijk; Chalmers Tekniska Hoegskola AB, Zweden; Radboud Universiteit; In SRL Italie; Cellink AB

Contactinformatie

https://prism-livingtissues.eu/