Doctor talking to patient
Doctor talking to patient

RAPIDE: Regular and Unplanned Care Adaptive Dashboard for Cross-Border Emergencies

Communicatie met kwetsbare groepen
Tijdsduur
1 april 2024 tot 31 maart 2028
Projecttype
Onderzoek

Tijdens de recente coronapandemie is veel regulier zorg uitgesteld of zelfs gestopt. Wat moeten we doen om in de toekomst deze problemen te voorkomen? Deze vraag staat centraal in een groot Europees project, RAPIDE genaamd. RAPIDE is het projectacroniem voor Regular and Unplanned Care Adaptive Dashboard for Cross-Border Emergencies. In dit project gaan onderzoekers uit zeven landen, onder leiding van Aura Timen van het Radboudumc, scenario’s en zorgmodellen ontwikkelen en testen om de reguliere zorg flexibeler en veerkrachtiger te kunnen organiseren ten tijde van een gezondheidscrisis, zoals de coronapandemie.

Communicatie speelt een cruciale rol tijdens een pandemie. Goede communicatie garandeert dat kwetsbare groepen met hun gezondheidsklachten blijvend terecht kunnen bij de zorg, ook als er iets verandert. In dit PhD-project, dat onderdeel is van het RAPIDE-project, onderzoeken we hoe we het beste kunnen communiceren met kwetsbare groepen over de toegang tot de zorg tijdens een gezondheidscrisis. 

Logo Rapide

Bij kwetsbare groepen speelt vaak een combinatie van factoren, zoals een lagere sociaaleconomische status, verminderde gezondheid en verminderde gezondheidsvaardigheden. In dit project kijken we naar behoeften van verschillende doelgroepen, hoe de boodschap hierbij kan aansluiten, welke communicatietechnieken ingezet kunnen worden, en testen we de effectiviteit van veelbelovende communicatiestrategieën.

Financiering

Europese Unie (Horizon Europe 2023, projectnummer 101136348)

Partners

Contactinformatie