Regionale identiteit is een actueel onderwerp. De hernieuwde belangstelling voor de regio kan deels gezien worden als een reactie op immigratie en globalisering en wordt vaak aangewakkerd door populisme. Wetenschappelijk onderzoek naar regionalisme in de negentiende en vroege twintigste eeuw heeft de populariteit van de representatie van de regio, zoals streekliteratuur, geïnterpreteerd als een uiting van opkomend nationalisme.
Dergelijke interpretaties zien echter over het hoofd dat regionalisme in wezen ook een transnationaal fenomeen is. Typische streekthema's, -beelden en -verhalen circuleerden binnen Europa en daarbuiten. Door herdrukken in tijdschriften, buitenlandse edities en vertalingen richtten schrijvers van streekliteratuur en hun uitgevers zich bovendien op een internationaal publiek, terwijl ze zich soms ook op een positieve manier bezighielden met kwesties als migratie en kosmopolitisme.
Project
Redefining the Region onderzoekt de transnationale dimensies van de streek in de lange negentiende eeuw. In vijf deelprojecten met een reeks unieke casestudies analyseren onderzoekers mediapresentaties van regio's en streekliteratuur in Europese en trans-Atlantische kaders. Door de circulatie van zowel teksten en beelden als de internationale verspreiding van genreconventies in kaart te brengen, zal het project ons inzicht in de regio en haar raakvlakken met multiculturalisme en globalisering herdefiniëren.
Het project laat zien hoe 'de streek' de vorming van identiteit en gemeenschap beïnvloedde op verschillende schalen, van lokaal tot transnationaal. Als zodanig zal het ons meer inzicht geven in culturele overdracht en in de bijdrage van diasporagemeenschappen aan culturele productie en identiteitsvorming. Deze resultaten zullen gedeeld worden op verschillende manieren, waaronder een database van streekmateriaal, educatieve bronnen en een virtuele tentoonstelling.
Meer weten?
Wil je meer weten over het theoretisch kader dat we in dit project gebruiken? Wat onze doelstellingen zijn? Of hoe we maatschappelijke impact maken met ons werk en de resultaten die daaruit voortvloeien? We vertellen je er graag meer over! Stuur een e-mail naar marguerite.corporaal [at] ru.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.