Portretfoto Paul Ketelaar

Scrum (agile) werken in het academisch onderwijs

TLC-voucherproject
Tijdsduur
2022
Projecttype
Onderzoek

Aanleiding

Tegenwoordig leggen docenten op onze universiteit in cursussen steeds vaker de nadruk op het onderwijskundige principe autonomous learning. Het ontbreekt docenten echter aan een instrument om studenten binnen dat principe goed in teams samen te laten werken. Studenten hebben een methode nodig om te leren om zelfstandig hun werkzaamheden te plannen, daar doelgericht aan te werken en de voortgang te monitoren. Kan de scrummethode helpen om in het onderwijs effectiever samen te werken en samen te leren? 

Organisaties buiten de universiteitsmuren gebruiken een methode genaamd ‘scrum’ gebruikt om ervoor te zorgen dat teams goed kunnen samenwerken. Scrum staat bekend als een raamwerk waarbinnen teams productiever zijn en van elkaar leren. Het staat de uitvoerders binnen deze methodiek vrij om elementen toe te passen of weg te laten als dat de efficiëntie van het project bevorderd. 

Er is al veel bekend over de toepassing van scrum in organisaties waar teams werken aan gemeenschappelijke doelen. Er is daarentegen nog weinig bekend over de toepassing van scrum in een universitaire context. Met dit voucherproject wil Paul Ketelaar daar meer kennis en ervaring over opdoen.

Zijn verwachting is dat deze manier van samenwerken zorgt voor een optimale communicatie tussen teamleden onderling en met hun coaches. Daardoor zullen zij het potentieel van hun team maximaal benutten. De scrumwerkwijze stimuleert bovendien een werkhouding waarin veel ruimte is voor het geven en ontvangen van feedback, zodat studenten samen naar een hoger niveau groeien.

Met de kennis die Paul opdoet over de methodiek, kan in de toekomst een toolkit worden ontworpen voor docenten om de methode goed toe te passen. Hij neemt daarin mee op welke momenten elementen uit de methodiek kunnen worden ingezet in de cursus en in welke scrum een nuttige toevoeging is.

Aanpak binnen het project

De scrummethodiek wordt toegepast in de cursus Onderzoek in Praktijk (master Communicatiewetenschap, 10 EC). In deze cursus werken studenten in teams van opdracht naar opdracht. Het gaat om zes opdrachten waaraan studenten in eigen tempo werken. Ze vertalen een communicatievraagstuk van een organisatie naar een onderzoekbare vraagstelling, doen onderzoek en rapporteren bevindingen en aanbevelingen terug naar de organisatie in de vorm van consultancy.

De opzet is dat studenten aan de hand van de scrummethodiek zelf kiezen waar ze aan werken, wie welk werk doet en op welke manier. Er is aandacht voor het proces van samenwerken. Het is de bedoeling dat alle teamleden zich verantwoordelijk zullen voelen voor deelopdrachten en het eindresultaat.

Financiering

Dit project wordt gefinancierd door een TLC-voucher van het Radboud Teaching and Learning Centre. Dat voucherprogramma is bedoeld om projecten op te zetten op het gebied van onderwijsvernieuwing, docentontwikkeling en onderwijsonderzoek.

Contactinformatie

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met de voucherprojecthouder.