Social media op mobiele telefoon
Social media op mobiele telefoon

SENTENCES

Screening op kanker bevorderen door socialmedia-analyses
Tijdsduur
2021 tot 2025
Projectleden
prof. dr. H.H.J. Das (Enny) , , Gert-Jan de Bruijn (Universiteit van Antwerpen) , Suzan Verberne (Universiteit Leiden) , dr. H. Hendriks (Hanneke)
Projecttype
Onderzoek

In dit project onderzoeken we de relatie tussen berichtgeving over het bevolkingsonderzoek in het nieuws, de sociale media gesprekken die mensen vervolgens hebben over dit nieuws en het bevolkingsonderzoek. Daarnaast wordt de deelname aan, en vertrouwen in, het bevolkingsonderzoek op basis van een uitgebreide dataverzameling in publiek beschikbare bronnen onderzocht.

We ontwikkelen niet alleen technologische tools die in staat zijn om deze nieuwsmedia en sociale media automatisch en objectief te coderen, maar we zullen ook geavanceerde simulaties doen om te achterhalen hoe gezondheidsorganisaties optimaal en transparant kunnen communiceren binnen een snel veranderende mediaomgeving.

Op basis van deze simulaties worden aanbevelingen gedaan over hoe de bevolking geïnformeerde besluiten kan nemen over (deelname aan) het bevolkingsonderzoek. Daarnaast besteedt het project veel aandacht aan de ethische implicaties van het gebruik van deze technologische tools en simulaties.

Financiering

Partners

  • Universiteit van Antwerpen
  • Universiteit van Leiden
  • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)