SimpTell (Semi-onafhankelijke Interactieve Multimodale Productie Training van ELLipsen) is een evidence-based en webgebaseerde therapiemethode voor mensen met chronische afasie. Afasie is een taalstoornis ten gevolge van hersenletsel. Bij één vorm van afasie, Broca-afasie, zijn er vooral problemen met het spreken in zinnen. Voor mensen met deze vorm van afasie is spreken in zinnen inspannend en tijdrovend. Bovendien lukt het hen meestal niet om foutloos te spreken.
Verbetering alledaagse communicatie door compensatie
Met SimpTell kunnen mensen met blijvende Broca-afasie intensief oefenen om hun uitingen te vereenvoudigen tot een soort telegramstijl, bestaand uit ellipsen (bv. Beroerte gehad. Nu in telegramstijl vertellen. Lekker snel. Toch duidelijk). De zinsproductieproblemen worden hiermee vermeden, oftewel gecompenseerd. In eerder wetenschappelijk onderzoek is gevonden dat de telegramstijlspraak leidt tot een verbetering van de alledaagse communicatie. Door de telegramstijlspraak lukt het beter om snel een begrijpelijke boodschap over te brengen.
Van academische ontwikkeling naar klinische toepassing
SimpTell is – met in achtneming van het gebruikersperspectief - ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht in de academische setting, binnen de Radboud Universiteit (o.a. Language in Interaction consortium). Logoclicks B.V. wil SimpTell valoriseren naar een vermarktbare toepassing, zodat SimpTell klinisch beschikbaar komt en blijft voor mensen met afasie en hun therapeuten, bij voorkeur in de vorm van blended care.
Doelstelling huidige project
In dit project wordt SimpTell geprogrammeerd in een toekomstbestendige ontwikkelomgeving. Tevens wordt automatische spraakherkenning aan de applicatie toegevoegd. Zo wordt de academische versie van SimpTell omgezet in een schaalbare en praktisch toepasbare versie voor mensen met afasie en hun therapeuten. De brug tussen de academie en markt wordt ook versterkt doordat de data die met SimpTell gegenereerd worden (met informed consent) gebruikt kunnen worden voor (vervolg) wetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit.