Onderzoeksproject icoon

Slimme technologieën voor gepersonaliseerde thuiszorg voor neurologische pediatrische patiënten

RE:HOME
Tijdsduur
1 januari 2024 tot 30 juni 2028
Projectleden
prof. dr. N.L.W. Keijsers (Noël) prof. dr. W.P. Medendorp (Pieter)
Projecttype
Onderzoek

In Noordwest-Europa, de dichtstbevolkte regio van Europa, zijn er ongeveer 12.000 kinderen met neurologische aandoeningen die levenslange uitdagingen hebben, waaronder ernstige mobiliteitsbeperkingen. Deze kinderen hebben gepersonaliseerde revalidatieplannen nodig die gericht zijn op hun specifieke behoeften en mogelijkheden. Het gebrek aan gestandaardiseerde praktijken belemmert echter de ontwikkeling van uitgebreide programma's die gemakkelijk in verschillende zorgomgevingen kunnen worden geïmplementeerd. Ondanks de vooruitgang in medische technologie en revalidatiepraktijken heeft het huidige landschap van motorische revalidatie geen toegang tot geavanceerde technologische oplossingen. De schaarste aan geavanceerde technologieën, waaronder exoskeletten voor kinderen, draagt bij aan de classificatie van het NWE-gebied als medische woestijn. Om deze uitdagingen aan te gaan en het gebied van neurologische kinderrevalidatie te verbeteren, heeft het RE:HOME project de volgende doelstellingen:

1. De toegang tot nieuwe technologieën verbeteren door nieuwe exoskeletmodules voor robotondersteunde revalidatie, slimme kleding en een IT-platform voor telemonitoring te leveren en de overdracht van digitale technologieën te vergemakkelijken.
  2. Opzetten van gestandaardiseerde transnationale trainingsprogramma's voor zowel ziekenhuis- als thuisgebruik. Stedelijke gebieden, België en Nederland zullen dienen als pilotlanden, waar trainingen en testsessies zullen worden ontwikkeld. Deze programma's zullen aangepast en getest worden in subregionale gebieden in Hauts de France en verspreid worden onder privébeoefenaars in Duitsland om verder getest te worden. Deze samenwerking tussen functionele gebieden bevordert een verschuiving van een ziekenhuisgerichte aanpak naar een meer territoriaal gezondheidssysteem. Het vergemakkelijkt de overdracht van hulpmiddelen in zorgdiensten en versterkt territoriale zorgnetwerken. De gegevens die tijdens deze tests worden verzameld, zullen bijdragen aan zorg op maat, zoals de instellingen van apparaten en geoptimaliseerde gebruikstijden.
  3. Implementeer een gezamenlijk trainingsprogramma dat zich richt op zorgverleners, ouders, kinderen en het publiek. Dit verbetert de toegang tot informatie en kennis over revalidatietechnologieën en -praktijken.

Door sociale inclusie voor mensen met een handicap te bevorderen en de lokale capaciteit voor verandering te ontwikkelen, creëren we een meer inclusieve en ondersteunende samenleving.

Financiering

Partners

Het consortium bestaat uit 13 partners uit Frankrijk, België, Nederland en Duitsland:

• Radboud University
  • CITC-EuraRFID