Paul and Gero in action
Paul and Gero in action

SpeakAPP!-Kids

Spreekangst in de kiem gesmoord

Over dit project

In 2019 ontvingen dr. Paul Ketelaar (Communicatiewetenschap) en dr. Wolf-Gero Lange (Experimentele Psychopathologie en Behandeling) het Innovatiefonds van het Radboud Centrum voor Sociale Wetenschappen om hun smartphone app te ontwikkelen die basisschoolkinderen helpt bij het oefenen van hun spreekopdrachten voor school, waardoor wordt voorkomen dat spreekangst op de lange termijn toeneemt: SpeakApp!-Kids.

Spreekangst in het openbaar ontstaat vaak in de kindertijd, wanneer de eerste ervaringen met het presenteren voor publiek worden opgedaan. 16 tot 33% van de volwassenen geeft aan bang te zijn voor spreken in het openbaar, en 50% van hen zegt dat dit al voor hun 13e is begonnen. Dit project vormde een continue verbinding tussen fundamenteel en toegepast onderzoek op basis van deze theoretische implicaties, principes van evidence-based behandelingsbenaderingen, het technologieacceptatiemodel en co-creatie met de potentiële gebruikers.

De Virtual Reality app kan worden gebruikt met elke moderne smartphone en is gratis beschikbaar. In de app worden kinderen ondergedompeld in een virtueel klaslokaal en zien ze een publiek van andere basisschoolkinderen uit hun eigen of andere leeftijdsgroepen. Ze kunnen rondkijken in het klaslokaal, trefwoorden uploaden en een timer instellen, functies waarmee kinderen hun presentatie kunnen oefenen totdat ze niet langer bang zijn om in het openbaar te spreken.

Resultaten

Uit een eerste onderzoek bleek dat kinderen die met de app oefenden over het algemeen minder angstig waren tijdens en na een echte presentatie. Ze herstelden ook sneller en waren minder bang als ze aan toekomstige presentaties dachten. Een ander onderzoek bevestigde dat, nadat ze de app hadden kunnen verkennen en suggesties hadden kunnen doen om de app te verbeteren, kinderen aangaven de app in de toekomst vaker te willen gebruiken, net als kinderen met een verhoogde mate van sociale angst.

Bij de officiële release van SpeakApp!-Kids, tijdens de viering van 100 jaar Radboud Universiteit, wekte de app overweldigende belangstelling van (sociale) media, ouders, leerkrachten, scholen en lerarenopleidingen. Paul Ketelaar en Wolf-Gero Lange verzorgden 12 workshops voor studenten die basisschoolleerkracht worden aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, verschenen in 2 radio-interviews en 1 tv-filmpje en hun social media posts werden veelvuldig aangehaald, becommentarieerd en opnieuw geplaatst. Daarnaast hebben verschillende partijen aangeboden te helpen bij het ontwikkelen van een versie van de app die ook geschikt is voor hun klanten, zoals middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor volwasseneneducatie.

Omdat angst voor spreken in het openbaar in zijn meest extreme vorm levenslange negatieve gevolgen kan hebben, zoals het beïnvloeden van onderwijs, carrièrekeuzes of sociaal functioneren, heeft SpeakApp!-Kids een uitstekend potentieel om het leven van veel basisschoolkinderen en hun toekomst als volwassenen aanzienlijk te beïnvloeden.

  • Sülter, R. E., Ketelaar, P. E., & Lange, W.-G. (2022). SpeakApp-Kids! Virtual reality training to reduce fear of public speaking in children – A proof of concept. Computers & Education, 178. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2021.104384.

Financiering

  • Innovation Fonds from the Radboud Center for Social Sciences in 2019: 20,000 Euro (https://rcsw.nl/innovatiefonds
  • Budget for Corona-related project delays by the Communication Science program of the Behavioural Science institute: 1500,- Euro to Paul Ketelaar
  • Personal research budget/earned funds: 2000,-  to Wolf-Gero Lange
  • Seed corn grant by priority theme “Sustainability” FSW: 2000,- to Paul Ketelaar & Wolf-Gero Lange

Partners

  • Motion & Strategy (VR & App developer: https://motionandstrategy.de/)
  • Various schools in the Nijmegen area (undisclosed for privacy reasons: recording classrooms and children, conducting quantitative and qualitative study, helping with implementation plan)
  • Radboud Center Social Sciences, Radboud University (grant)
  • Teaching & Learning Center, Radboud University (recording of 360° videos, stitching/postprocessing of videos)
  • Behavioural Science Insitute (BSI) schoolnetwork (connecting with schools willing to participate in recordings or studies)
  • Wetenschapsknooppunt Radboud University (connecting with schools willing to participate in recordings or studies)
  • Faculty of Sciences (hosting the videos on their sever)
  • Judicial department of Radboud University (advising with regard to privacy, AVG and informed consent)
  • Ethics committee of FSS (advising with regard to setting up study, participant information procedures, informed consent, etc.)
  • Radboud 100 Gebaren (promoting the launching of the app via social and classical media (radio TV)

Contactinformatie