De oprichting van The Gaelic Journal (1882) door Douglas Hyde wordt vaak beschouwd als het begin van de Gaelic Revival, een culturele beweging die zich richtte op inheemse folklore, orale tradities en mythologie als de wortels van een authentieke Ierse identiteit, en zo het politieke nationalisme vorm gaf (Castle 2001; Felton 2007). De Ierse regio - een complex concept dat verschillende ruimtelijke niveaus omvat (Whelan 1992) - en haar literaturen en culturen stonden centraal in de nationalistische ideologieën, maar de vraag is in welk opzicht streekliteratuur uit die tijd breekt met het nationale kader om transnationale zorgen en kwesties aan de orde te stellen.
Deze onderzoeksvraag staat centraal in dit project en wordt onderzocht aan de hand van korte verhalen (gepubliceerd in tijdschriften in Ierland) en korte verhalenbundels; ook het boekontwerp en de gebruikte illustraties worden geanalyseerd. Tijdens de Gaelic Revival speelden visuele en materiële kunst een belangrijke rol in de literaire productie (Hutton & Walsh 2011: 392-93), en het zal daarom belangrijk zijn om te beoordelen in hoeverre deze aspecten de transnationale dimensies van de verhalen onderschreven.
Verder onderzoekt dit deelproject de circulatie en receptie van Ierse korte verhalen van streekliteratuur uit deze periode in Europa en de VS en Canada. Welke werken werden gepubliceerd in edities elders in Europa of in trans-Atlantische edities, en waren er significante verschillen met de edities die in het thuisland werden gepubliceerd? Op welke manieren richtten de marketing en de voorwoorden van deze edities zich op een ander publiek in Europa of van de Ierse diaspora?
Voornaamste auteurs: F.M. Allen, Jane Barlow, William Boyle, Shan Bullock, Lipsett Caldwell, B.M. Croker, Julia Crotty, Charlotte O'Connor Eccles, Emily Lawless, Seumás Macmanus, Randal McDonnell, Archibald McIlroy, Lewis McNamara, Rosa Mulholland, Frank James Mathews, George Moore, E. Sommerville en Martin Ross, Mary Tench, Katharine Tynan.
Tijdschriften: An Claidheamh Soluis; Athenaeum; Blackwood's Magazine; Chamber's Edinburgh Journal; Irish Homestead; Macmillan's; The Cornhill Magazine; The Dublin Review; Irisleabhar na Gaedhilge; The Irish Monthly; The Irish Review; Shan Van Vocht.
Dit project maakt deel uit van het hoofdproject Redefining the Region: De transnationale dimensies van de streek (P.I. Prof. Marguérite Corporaal).