Six lightbulbs against a dark background
Six lightbulbs against a dark background

The Powers that Be

Tijdsduur
1 januari 2024 tot 1 december 2026
Projecttype
Onderzoek

In ons dagelijks taalgebruik kennen we vaak krachten toe aan personen en dingen. Zo ook in de filosofie, waar veel theorieën gebruik maken van begrippen als agency, capaciteit, dispositie, affect, potentieel, mogelijkheid en virtualiteit.  

Al deze concepten suggereren dat personen en dingen iets achter de hand hebben dat ze zouden kunnen manifesteren. Dat is het kenmerk van een kracht-concept, want krachten zijn juist reële eigenschappen die niet noodzakelijkerwijs actueel zijn. Wanneer we het hebben over de breekbaarheid van een vaas, de vriendelijkheid van een persoon, de oplosbaarheid van zout in water of het potentieel van een student, kennen we krachten toe aan entiteiten. Maar kunnen zulke eigenschappen echt bestaan?

Wanneer we het hebben over de breekbaarheid van een vaas, de vriendelijkheid van een persoon of het potentieel van een student kennen we krachten toe aan entiteiten.

Onderzoeksvragen

Dit project onderzoekt wat krachten zijn. Ten eerste, zijn krachten echte eigenschappen van entiteiten of is spreken over krachten slechts een metafoor? Ten tweede, als krachten ontologisch echt zijn, hoe kunnen we dat feit dan uitbreiden naar een verenigd wereldbeeld dat ook rekening houdt met metafysische categorieën zoals tijd, ruimte, modaliteit en causaliteit?  

Eerder onderzoek

Dit project bouwt voort op een eerdere monografie (Alles is een machine), twee auteursstudies (Against Continuity over Gilles Deleuze en De constructie van de wereld over Bruno Latour) en verschillende gepubliceerde artikelen.

Contactinformatie