foto jongeren met protestborden uitzending brandpunt

The voice of the people

Populaire verwachtingen van democratie in naoorlogs Europa
Tijdsduur
1 september 2020 tot 31 augustus 2025
Projectleden
prof. dr. H.G.J. Kaal (Harm) J.L. Jenkins (Jamie Lee) MA M. Fischer (Malte) MA S.J. Ploeg (Solange) MPhil prof. dr. W.P. van Meurs (Wim) , Professor Adrian Bingham (Sheffield) , Professor Thomas Mergel (Humboldt, Berlin) , Professor Huub Wijfjes (RUG/UvA)
Projecttype
Onderzoek

The voice of the people onderzoekt en vergelijkt de articulatie en mediatisering van populaire percepties en verwachtingen van democratie in drie West-Europese landen - (West-)Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland - ongeveer tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de jaren tachtig. Het project combineert de interesse in zowel de feitelijke waarnemingen en verwachtingen van de politiek die door burgers werden geuit als de verschillende praktijken waarmee hun stemmen duidelijk werden gemaakt en in de publieke sfeer werden gebracht. Dit betekent dat we de rol onderzoeken die onder andere journalisten, opiniepeilers en omroepen speelden in het bemiddelen en co-construeren van de 'stem van het volk'.

De kern van het onderzoek wordt gevormd door een reeks communicatieve praktijken en mediaplatforms waardoor de stem van het volk de politieke sfeer binnendrong: de brieven en petities die burgers naar het parlement en vooraanstaande politici stuurden, kranten die opiniepeilingen en ingezonden brieven lieten uitvoeren en publiceerden, en televisie die al vroeg experimenteerde met formats waarin burgers de kans kregen hun mening te geven over de politieke kwesties van de dag.

Financiering

• Gerda Henkel Foundation
  • Radboud Institute for Culture & History (RICH)