Totstandkoming en Impact van de Wet op Geslachtsregistratiewijziging in Nederland, 1985-2014

Dit onderzoek brengt de ontstaansgeschiedenis en consequenties in kaart van de Nederlandse wetgeving op geslachtsregistratiewijziging die van 1985 tot 2014 van kracht was. Tot 2014 golden er in Nederland strikte voorwaarden voor mensen die hun geslacht officieel wilden veranderen. Zij dienden door middel van operaties en andere medische behandelingen fysieke veranderingen te ondergaan die hun lichaam meer in overeenstemming brachten met het gender waarmee zij zich identificeerden. Bovendien was onomkeerbare sterilisatie een strikte vereiste en, tot 2001, waren getrouwde mensen ook verplicht tot echtscheiding. Deze voorwaarden hadden verstrekkende gevolgen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), directie emancipatie. Het komt voort uit de excuses die de Nederlandse regering op 30 november 2020 heeft aangeboden voor de schade en het leed die deze wet heeft veroorzaakt. Met dit onderzoek heeft OCW tot doel om de negatieve gevolgen die deze wet heeft gehad op de mensen die erdoor geraakt werden, vast te leggen en bekend te maken. 

Dit project wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam van het Radboud Institute for Culture & History (RICH) en is gelieerd aan het Platform voor Diversiteit in Geslacht en Gender. Het team bestaat uit onderzoekers van de RICH-expertisegroepen Cultuurgeschiedenis, Politieke Geschiedenis, het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis en Centre for Language Studies.

Deelnemers gezocht

Voor dit onderzoek worden nog deelnemers gezocht voor diepte-interviews. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met projectleider dr. Marjolein Van Bavel via marjolein.vanbavel [at] ru.nl (marjolein[dot]vanbavel[at]ru[dot]nl). Meer informatie over deelname lees je hieronder. 

Lees meer

Financiering

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (directie emancipatie)

Contactinformatie