Map "Slavenquartier", Sri Lanka (present-day Colombo), 1785.
Map "Slavenquartier", Sri Lanka (present-day Colombo), 1785.

Towards a virtual Slave Island

Betwiste ruimte en dagelijks leven in Colombo, ca. 1700 - heden
Looptijd
1 januari 2020
Projectleden
dr. D.B.G.W. Lyna (Dries) , Alicia Schrikker (Leiden University)
Projecttype
Onderzoek

Projectbeschrijving

In de afgelopen decennia heeft de metropool Colombo een ongekende stedelijke groei doorgemaakt, met het centrum van Colombo als een van de snelst groeiende steden in Zuid-Azië. De voortdurende hoogbouwontwikkelingen en stadsvernieuwingsinspanningen luiden misschien de moderniteit in voor een deel van de bevolking, maar vormen ook een voortdurende bedreiging voor zowel de ruimtelijke als de sociale structuur van de binnenstad van Colombo. Op Slave Island werden - ondanks erfgoedinitiatieven en activisme - al talloze historische gebouwen gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe wolkenkrabber. Families die al generaties lang op Slave Island wonen, zijn verhuisd naar flatgebouwen aan de rand van de stad.

In nauwe samenwerking met lokale partners zal dit project een online interactieve kaart maken van de huidige en historische transformaties van Slave Island. Vijf lagen met 'snapshots' van het dagelijkse leven op Slave Island zullen de ruggengraat vormen van dit langetermijnverhaal, van de huidige uitzettingen via de begindagen van de Onafhankelijkheid over de industrialisatie onder de Britten tot de nederzettingen van slaafgemaakten, soldaten en ballingen uit de Indische Oceaan tijdens de Nederlandse overheersing. Dit project gaat verder dan alleen de veranderingen in de bebouwde omgeving, door de nadruk te leggen op de onvertelde levensverhalen van vroegere en huidige bewoners van de buitenwijk.

Doelstellingen

  1. Het in beeld brengen van gedeeld erfgoed en het scheppen van verhalen over het dagelijks leven
    Het hoofddoel is het documenteren en visualiseren van de vergeten gelaagde geschiedenis van Slave Island, dat een multi-etnische gemeenschap huisvest met wortels in de Nederlandse periode. De unieke multiculturele geschiedenis van deze wijk zal worden verteld en gevisualiseerd in een StoryMap, van de huidige uitzettingen en sloop van koloniale gebouwen tot de Nederlandse oorsprong van ballingen, slaven en soldaten. Door het in kaart brengen en het schrijven van historische verhalen zullen we de transformaties blootleggen die de gebouwde omgeving en de sociale structuur van Slave Island hebben ondergaan door processen van (de)kolonisatie, industrialisatie en verstedelijking.
  2. Bewustwording van de multiculturele en -religieuze geschiedenis van Colombo
    De StoryMap van Slave Island zal burgers en bezoekers van Colombo bewust maken van de vaak verwaarloosde multiculturele en -religieuze oorsprong van de stad. Hierdoor zal dit project een stad die snel verandert digitaal bewaren.  Dit gebeurt niet uit nostalgie naar een vaag (koloniaal) verleden, maar uit respect voor de alledaagse geschiedenis van gewone mensen, wiens gezamenlijke stamboom teruggaat tot het Nederlandse verleden van Colombo.
  3. Nieuwsgierigheid stimuleren en vervolgprojecten
    Daarnaast zal dit proefproject nieuwe historische verhalen produceren die toegankelijk zijn voor een breder publiek, nieuwsgierigheid opwekken en nieuwe projecten stimuleren, zowel van lokale erfgoedorganisaties als van professionele historici. Daartoe zullen de verhalen op de website niet alleen in het Nederlands en Engels, maar ook vertaald in het Sinhala en Tamil beschikbaar worden gesteld. We streven bewust naar kruisbestuiving met lopende erfgoedactiviteiten en lokale publieksgeschiedenisactiviteiten. Tijdens de geplande bijeenkomst in Colombo in de zomer van 2020 zal het team samen verdere financieringsmogelijkheden verkennen voor een mogelijk vervolg op deze pilot, waarbij ook andere wijken met een gedeeld Nederlands erfgoed, zoals Pettah en Fort, aan bod zullen komen.

Financiering

DutchCulture Shared Cultural Heritage

Partners

  • Varuna de Silva: architect en industrieprofessional; lid van de State Arts and Sculpture Advisory Board of the Arts Council van Sri Lanka;  Senior Lecturer bij het departement van archeologie van de universiteit van Moratuwa.
  • Iromi Perera: Beleidsonderzoeker stedelijke ontwikkeling, voorheen senior onderzoeker bij Centre for Policy Alternatives; oprichter en curator van Right to the City Sri Lanka. 
  • Dr. Vagisha Gunasekera: Politicoloog, met expertise in GIS-kartering; hoofddocent aan de afdeling Sociale Wetenschappen van de Open Universiteit van Colombo; uitvoerend directeur van het American Institute for Sri Lankan Studies.
  • Ramla Wahab-Salman: Historicus, gespecialiseerd in de 19e-eeuwse (moslim)geschiedenis van Colombo; directeur programmering bij het American Institute for Sri Lankan Studies.

Contactinformatie