De dynamiek van de diversificatie van Australische Aboriginaltalen (AAT) is nog lang niet volledig begrepen. Voor sommige wetenschappers, zoals Bowern en Atkinson (2012), kunnen de meeste AAT onbetwistbaar worden samengevoegd tot een grote familie, die gewoonlijk Pama-Nyungan wordt genoemd, terwijl de rest van de ABL's die in het noorden worden gesproken, onafhankelijke families vormen. Harvey en Mailhammer (2017) gaan verder en beweren, op basis van een studie van naamklasse-prefixparadigma's over het hele continent, dat het nog steeds mogelijk is een Proto-Australisch te reconstrueren. Daarentegen betwijfelt Dixon (vgl. 1997) de geldigheid van elke classificatie van ABL's en stelt hij dat, gezien een periode van 40.000 jaar van wederzijdse invloed (d.w.z. golven van horizontale transmissie), het niet langer mogelijk is om het verschil tussen traditionele diepe genealogische relaties en typologische areale kenmerken op het continent te onderscheiden. Hoewel de spanning tussen traditionele vergelijkende taalkunde en contacttaalkunde aan deze regionale debatten voorafgaat, lijken andere benaderingen van taalvariatie en -verandering, die de voorkeur geven aan het omarmen van beide mogelijkheden binnen een allesomvattend dynamisch systeem (Bailey 1973, Seuren 1982), veelbelovend om deze puzzel in de nabije toekomst op te lossen.
Onderzoek door de hoofdonderzoeker, uitgevoerd tussen 2018-2021 in Balgo Hills, West-Australië, onthulde de recursieve opkomst van een contactvariant. De lokale taal, die bekend staat onder de naam Kukatja, was waarschijnlijk gevormd uit stromingen van diverse oorsprong (Rojas-Berscia in druk). Een voorlopige enquête suggereerde een belangrijke Western Desert-laag (wat verklaart waarom Kukatja als een Wati-taal wordt beschouwd), een Ngumpin-Yapa-laag (blijkbaar in delen van het lexicon en het gebruik van co-werkwoordconstructies), en een Halls Creek Kriol-laag (blijkbaar in het gebruik van transitiviteitsmarkeringen die typerend zijn voor Australische Kriol-variëteiten). Het idiolect dat door de jongere generaties van Kukatja-sprekers wordt gebruikt, wordt soms Yingkutja genoemd, vanwege het veelvuldig gebruik van Kriol- en Engelse vormen. De eerste veldonderzoeken onthulden een hoge stigmatisatie ten opzichte van Yingkutja, maar dit bleef onderbelicht vanwege de onverwachte komst van de pandemie.
Dit project heeft tot doel de sociale betekenis en communicatieve plaats van Yingkutja in de hedendaagse taalkundige ecologie van Balgo te begrijpen, voortbouwend op eerdere veldonderzoeken uitgevoerd tussen 2018-2021, en technieken uit de moderne sociolinguïstiek en communicatiestudies.