Onderzoeksprojecten
-
Ancient Weather Perspectives
In dit onderzoeksproject staat het weer en de beleving daarvan in de Late Oudheid centraal.
-
Beheersing van moleculaire botsingen: de geheimen van koude moleculen ontrafeld
In dit project bestuderen we resonanties in chemische reacties met moleculen zoals OH, NO, NH3 en H2CO. Door externe velden te gebruiken, manipuleren we moleculaire botsingen om dieper inzicht te krijgen in de geheimen van koude moleculaire systemen.
-
PANACEA
Het PANACEA-project is een publiek-private en interdisciplinaire samenwerking tussen academische en industriële organisaties om Europese chemici toegang te bieden tot instrumentatie en experimenten in vaste-stof kernspinresonantie (NMR).
-
Colonial Governmentality and Missionary Practices of Child Upbringing in Suriname, 1830-1930
Dit project onderzoek de praktijken van kindopvoeding door zendings- en missieorganisaties in 19e en vroeg-20ste eeuws Suriname.
-
Doodsoorzaken
Doodsoorzaken.nl ontsluit 19e- en vroeg-20e-eeuwse archieven met doodsoorzaken uit Nederlandse steden zoals Haarlem en Zwolle, voortbouwend op eerdere projecten om historische epidemieën te onderzoeken.
-
Donders Challenge: een duik in breindiversiteit
Eén van de onderbelichte aspecten van hersenorganisatie is de diversiteit tussen soorten. Deze challenge heeft als doel om hersenorganisatie beter te begrijpen en de vertaling tussen preklinische en klinische neurowetenschap te verbeteren.
-
Beeldvorming over "zigeuners" in oude kinderboeken
Beeldvorming in 19e-eeuwse jeugdlectuur als indicatie van sociale verhouding ten opzichte van mensen die als 'zigeuner' werden aangeduid. Een vergelijking van verschillende nationale literaire tradities (Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland).
-
SimpTell
SimpTell is een evidence-based en webgebaseerde therapiemethode voor mensen met chronische afasie. Dit project zal de huidige versie van SimpTell omgezetten in een praktisch toepasbare versie voor mensen met afasie en hun therapeuten.
-
Physical literacy bij Developmental Coordination Disorder
Mensen met Developmental Coordination Disorder (DCD) hebben vaak moeite met fysieke activiteit door motorische problemen, wat hun zelfvertrouwen en deelname vermindert. Dit onderzoek bekijkt de invloed van physical literacy hierop.
-
TRansitions Into Active Living
De Nederlandse samenleving wordt steeds inactiever. Dit project gebruikt het sociale netwerk van individuen om blijvende veranderingen in actief gedrag te stimuleren tijdens belangrijke levensgebeurtenissen.
-
Vmbo in beweging
Jongeren bewegen te weinig, een probleem dat bij leerlingen in het vmbo groter is vergeleken met andere opleidingstypes. In dit project werken we samen met de jongeren aan vernieuwende oplossingen.
-
Exposome Actions Perspectives for a healthy air quality environment (ExpACT)
Binnen dit project gaat het team van het Life Science Trace Detection Lab (TD-Lab) twee nieuwe technieken ontwikkelen en toepassen voor het direct opsporen en monitoren van chemische stoffen in de lucht op verschillende afstanden.
-
De bruikbaarheid van exergames om actief leven en participatie te bevorderen bij adolescenten met Developmental Coordination Disorder.
Adolescenten met Developmental Coordination Disorder hebben vaak een overmatig sedentaire leefstijl. Daarom onderzoeken wij momenteel hoe exergames kunnen helpen hen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te laten bereiken.
-
ASTRAL: Nieuwe technologieën voor dataoverdracht
ASTRAL zal het exclusieve vermogen van licht benutten om ultrasnelle spindynamica te initiëren en zal proberen femtoseconde laserpulsen om te zetten in grootamplitude ultrakorte SW-pulsen.
-
Koper-Catechol Synergie voor de ontwikkeling van een energiedichte en langlevende Redox Flow Batterij
Dit project heeft als doel een nieuwe generatie koper redox flow batterij te ontwikkelen met een lange levensduur (>20 jaar) en een hogere energiedichtheid dan de huidige state-of-the-art koper redox flow batterijen.
-
Brein-geïnspireerde hardware
In het project 'Neuromorfe computationele en datawetenschap: op weg naar disruptief groen computergebruik' onderzoeken IBM, SURF en de Radboud Universiteit hoe neuromorfe hardware kan voldoen aan groene en duurzame energiebehoeften.
-
Het stimuleren van voldoende beweging bij kinderen van 2-6 jaar
In deze longitudinale studie wordt onderzocht hoe het beweeggedrag van kinderen verandert tijdens de overgang naar de basisschool en hoe dit samenhangt motorische vaardigheden en de sociale omgeving.
-
AI Authenticity Project
Dit project onderzoekt de menselijke perceptie van authenticiteit in L2-schrijven.
-
Futures of Language
Taal is misschien wel de grootste uitvinding van de mens, en zeker de meest adaptieve. Dit project onderzoekt hoe taal zich vormt naar interactie en zich aanpast aan sociotechnische veranderingen.
-
Het Mondeling Literatuur op school
In dit project bestuderen we het Nederlandse Mondeling Literatuur op de middelbare school vanuit een multi- en transdisciplinair perspectief.