Wallpainting research project Waalpaintings
Wallpainting research project Waalpaintings

Waalpaintings

Nijmeegs Muurmuseum
Tijdsduur
1 januari 2020
Projectleden
dr. E.E.J. Manders (Erika) , Dennis Jussen
Projecttype
Onderzoek

Het project wil de rijke, maar vaak niet meer zichtbare Nijmeegse stadsgeschiedenis weer zichtbaar maken in een serie van vijftien muurschilderingen. De historische street art wordt gemaakt door regionale kunstenaars op locaties in de binnenstad die een directe relatie hebben met de historische verhalen die getoond worden.

De vijftien muurschilderingen zullen door een wandelroute met elkaar verbonden worden. Op deze manier functioneert de serie als een soort prentenboek van de Nijmeegse geschiedenis. Via QR-codes gekoppeld aan de projectwebsite worden wandelaars geïnformeerd over de historische verhalen achter de muurschilderingen, het artistieke proces van de kunstenaars en de sponsoren die hebben bijgedragen aan het weer tot leven brengen van de geschiedenis van de stad.

De selectie van de vijftien verhalen is gebaseerd op de Canon van Nijmegen, die in 2009 is samengesteld. De selectie is gebaseerd op de beschikbare en aansprekende verhalen die direct te koppelen zijn aan locaties in de binnenstad, maar er is ook gelet op de chronologische verdeling van de historische verhalen waarin zowel vrouwen als mannen vertegenwoordigd zijn.

Financiering

Elke muurschildering wordt apart gefinancierd, via crowdfunding, bijdragen van stichtingen of de gemeente.

Geïnteresseerd in het project? Meer informatie is te vinden op de website van Waalpaintings.

Waalpaintings.nl

Contactinformatie