Printplaat computer
Printplaat computer

Artificial Intelligence

Ontdek onderzoek over de menselijke kant van artificial intelligence. Bijvoorbeeld met chatbots en robots die ondersteunen in bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid, of met algoritmes voor complexe vraagstukken.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Artificial Intelligence.

prof. dr. T. Bosse (Tibor)
prof. dr. W.F.G. Haselager (Pim)
prof. dr. T.M. Heskes (Tom)
prof. dr. M.A.J. van Gerven (Marcel)
dr. I.H.E. Hendrickx (Iris)
prof. dr. ir. A.P. de Vries (Arjen)
dr. N.H.J. Oostdijk (Nelleke)
dr. H. van den Heuvel (Henk)
prof. dr. I. Molenaar (Inge)
prof. dr. H.J. Kappen (Bert)
prof. dr. ir. D. Hiemstra (Djoerd)
prof. dr. M.A. Larson (Martha)
Journalist? Neem contact op

Nieuws over AI-onderzoek

Universitair docent Bernard van Gastel en projectleider van het PEP-team Joep Bos-Coenraad

De 5 focusgebieden van NOLAI

Bij NOLAI ontwikkelen we nieuwe kennis in onze zogenaamde vijfhoek: vijf focusgebieden die kennis delen vanuit verschillende disciplines. Zo onderzoeken we samen de ethische, sociale en maatschappelijke gevolgen van AI in het onderwijs.

Iris Hendrickx - Foto Ted van Aanholt

'De grote vraag is natuurlijk: zijn chatbots in staat om te communiceren als professionele zorgverleners?'

AI-onderzoeker Iris Hendrickx is op woensdag 5 juni één van de sprekers tijdens de Radboud AI Meetup. Tijd voor een vragenrondje over het thema van de bijeenkomst: Lange Language Models (LLM).

Furhat-robot

Kijkrichting en gezichtsuitdrukking van robots is essentieel voor interactie met mensen

Robotica-onderzoeker Chinmaya Mishra bekeek het belang van kijkrichting en menselijke emoties in onze communicatie met robots en ontwikkelde twee systemen om het gezicht van robots in ons voordeel te laten werken.

Projecten

Persoon met smartphone met chat-app open

Look Who’s Talking

Digitale gesprekspartners zoals chatbots kunnen moeilijke onderwerpen toegankelijker maken. Het ‘Look Who’s Talking’-project ontwikkelt en test een nieuwe generatie chatbots die langdurige, motiverende interacties aan kunnen gaan.

Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops

Hybrid Human-AI Regulation

Dit project richt zich op de ontwikkeling van een ‘Hybrid Human-AI Regulation-systeem’ (HHAIR-systeem), dat 10 tot 14-jarigen zelfregulatie-vaardigheden geeft. Daarmee kunnen ze leren, met ondersteuning door adaptieve (zelf-aanpassende) leermiddelen.

Hand met telefoon erin

The Understanding Coach

Patiënten met geheugenverlies hebben vaak meer steun nodig naarmate hun toestand verergert. Het project The Understanding Coach ontwikkelt een meelevende AI-applicatie, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

AI-onderzoekers in beeld

Het AI-onderzoek van de Radboud Universiteit richt zich op de menselijke kant van kunstmatige intelligentie. Tibor Bosse en Pim Haselager vertellen in deze video over hun unieke kijk en onderscheidende onderzoek.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Privacy

Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?

Innovatie

Technologische innovaties kunnen ons leven veranderen. De Radboud Universiteit is bezig met baanbrekend, uniek en opvallend onderzoek dat ons raakt, nu en in de toekomst.