Printplaat computer

Artificial Intelligence

Ontdek onderzoek over de menselijke kant van artificial intelligence. Bijvoorbeeld met chatbots en robots die ondersteunen in bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid, of met algoritmes voor complexe vraagstukken.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Artificial Intelligence.

Journalist? Neem contact op

Nieuws over AI-onderzoek

Groeifonds-subsidie voor robotlab maakt van Nederland koploper in Big Chemistry

Een onderzoeksprogramma dat inzet op de bouw van een revolutionair robotlab dat chemie en kunstmatige intelligentie (AI) combineert, krijgt een bijdrage van 97 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds.

1,9 miljoen euro voor Center for Learning and Living with AI (CELLA)

De Jacobs Foundation heeft professor Sanna Järvelä van de universiteit van Oulu, Finland en universitair hoofddocent Inge Molenaar van de Radboud Universiteit een subsidie van twee miljoen Zwitserse frank (1,9 miljoen euro) toegekend om een...

Projecten

 • Hand reikt naar robot arm

  SignON

  Om de communicatie tussen horenden, doven en slechthorenden makkelijker te maken wordt binnen het project SignON een smartphone-applicatie ontwikkeld die gebarentaal kan vertalen naar gesproken (en geschreven) taal en omgekeerd.

 • Persoon met smartphone met chat-app open

  Look Who’s Talking

  Digitale gesprekspartners zoals chatbots kunnen moeilijke onderwerpen toegankelijker maken. Het ‘Look Who’s Talking’-project ontwikkelt en test een nieuwe generatie chatbots die langdurige, motiverende interacties aan kunnen gaan.

 • Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops

  Hybrid Human-AI Regulation

  Dit project richt zich op de ontwikkeling van een ‘Hybrid Human-AI Regulation-systeem’ (HHAIR-systeem), dat 10 tot 14-jarigen zelfregulatie-vaardigheden geeft. Daarmee kunnen ze leren, met ondersteuning door adaptieve (zelf-aanpassende) leermiddelen...

 • Hand met telefoon erin

  The Understanding Coach

  Patiënten met geheugenverlies hebben vaak meer steun nodig naarmate hun toestand verergert. Het project The Understanding Coach ontwikkelt een meelevende AI-applicatie, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

AI-onderzoekers in beeld

Het AI-onderzoek van de Radboud Universiteit richt zich op de menselijke kant van kunstmatige intelligentie. Tibor Bosse en Pim Haselager vertellen in deze video over hun unieke kijk en onderscheidende onderzoek.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

024 - 361 6000

Dit vind je misschien ook interessant

 • Privacy

  Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?
 • Innovatie

  Technologische innovaties kunnen ons leven veranderen. De Radboud Universiteit is bezig met baanbrekend, uniek en opvallend onderzoek dat ons raakt, nu en in de toekomst.