Browser met OpenAI en ChatGPT uitleg
Browser met OpenAI en ChatGPT uitleg

ChatGPT en andere AI-chatbots

Chatbots met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT en Google Bard gebruiken grote taalmodellen om snelle, toegankelijke antwoorden te genereren op uiteenlopende vragen. Het biedt kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Aan de Radboud Universiteit wordt vanuit verschillende hoeken onderzoek gedaan naar deze vorm van AI.

Onderzoekers over ChatGPT

Lezing: Gaat GPT-4 alles veranderen?

Filosoof Anco Peeters spreekt over de revolutie van de kunstmatige intelligentie. Filosoof Jan Bransen gaat in op de gevolgen van ChatGPT voor het onderwijs.

'Ongeloofwaardige idealen'

De idealen van OpenAI zijn ongeloofwaardig, waarschuwt hoogleraar Tamar Sharon in NRC. 'Ze vertegenwoordigen de mensheid op geen enkele manier.'

Lees verder

'De slechtste keuze'

ChatGPT is niet de enige chatbot op de markt: er zijn betere, verantwoordere open-source alternatieven,  zegt taalonderzoeker Mark DIngemanse tegen de Volkskrant.

Lees verder

'Omarm voor beter onderwijs'

In het onderwijs kunnen we nieuwe ontwikkelingen beter omarmen, zegt Inge Molenaar, directeur van het Nationaal Onderwijslab AI. Zo gebruik je AI om het onderwijs beter te maken.

Lees verder

Onderzoekers

prof. dr. I. Molenaar (Inge)
prof. dr. T. Sharon (Tamar)
prof. dr. I.J.E.I. van Rooij (Iris)
dr. A.C.P. Peeters (Anco)
dr. V. Blazevic (Vera)

dr. V. Blazevic (Vera)

prof. dr. ir. A.P. de Vries (Arjen)
Journalist? Neem contact op

Onderzoeksnieuws over ChatGPT en AI

Hersenonderzoek

Musks chip is indrukwekkend, maar het kan ook zonder

In het Data-Driven Neurotechnology Lab aan de Radboud Universiteit werken onderzoekers aan manieren waarop we, zonder onze spieren te gebruiken, toch op de wereld om ons heen kunnen reageren.

Dr. Shari Boodts

Dr. Shari Boodts wint ERC Proof of Concept-beurs

Op 18 januari is bekendgemaakt dat dr. Shari Boodts een van de winnaars is van de European Research Council (ERC) Proof of Concept-beurzen.

AI

AiNed Fellowship Beurs voor onderzoek naar celfilmpjes

Universitair docent Data Science Inge Wortel krijgt een AiNed Fellowship Beurs toegekend voor een onderzoeksproject getiteld ‘AI and Simulations for Decoding the Spatiotemporal Dynamics of Immune Responses’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

+31 24 361 60 00

Deze maatschappelijke onderzoeksthema's vind je misschien ook interessant

Onderwijs

Iedereen wil goed onderwijs, maar wat houdt dat eigenlijk in? Om leerlingen in de toekomst vooruit te helpen, werken we met goed onderzoek aan onderwijsinnovaties voor nu. Ontdek het onderzoek van de lerende gemeenschap die daarover nadenkt.

Privacy

Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?

Innovatie

Technologische innovaties kunnen ons leven veranderen. De Radboud Universiteit is bezig met baanbrekend, uniek en opvallend onderzoek dat ons raakt, nu en in de toekomst.