Browser met OpenAI en ChatGPT uitleg

ChatGPT en andere AI-chatbots

Chatbots met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT en Google Bard gebruiken grote taalmodellen om snelle, toegankelijke antwoorden te genereren op uiteenlopende vragen. Het biedt kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Aan de Radboud Universiteit wordt vanuit verschillende hoeken onderzoek gedaan naar deze vorm van AI.

Onderzoekers over ChatGPT

Lezing: Gaat GPT-4 alles veranderen?

Filosoof Anco Peeters spreekt over de revolutie van de kunstmatige intelligentie. Filosoof Jan Bransen gaat in op de gevolgen van ChatGPT voor het onderwijs.

'Ongeloofwaardige idealen'

De idealen van OpenAI zijn ongeloofwaardig, waarschuwt hoogleraar Tamar Sharon in NRC. 'Ze vertegenwoordigen de mensheid op geen enkele manier.'

Lees verder

'Bied weerstand'

'Weerstand bieden tegen de hype rondom ChatGPT is onze verantwoordelijkheid als academici',  zegt cognitiewetenschapper Iris van Rooij in haar blogpost. 

Lees verder

'Omarm voor beter onderwijs'

In het onderwijs kunnen we nieuwe ontwikkelingen beter omarmen, zegt Inge Molenaar, directeur van het Nationaal Onderwijslab AI. Zo gebruik je AI om het onderwijs beter te maken.

Lees verder

Onderzoekers

Molenaar, mevr. dr. I. (Inge)
Sharon, mevr. prof. dr. T. (Tamar)
Rooij, mevr. prof. dr. I.J.E.I. van (Iris)
Peeters, dhr. dr. A.C.P. (Anco)
Blazevic, mevr. dr. V. (Vera)

Blazevic, mevr. dr. V. (Vera)

Vries, dhr. prof. dr. ir. A.P. de (Arjen)
Journalist? Neem contact op

Onderzoeksnieuws over ChatGPT en AI

Een vrouw in overleg tussen laptops

'Zet ChatGPT in om innovatie binnen organisaties te stimuleren'

ChatGPT en andere transformator-gebaseerde taalmodellen kunnen organisaties helpen bij het creëren van nieuwe innovatieve oplossingen, zo stellen onderzoekers van de Radboud Universiteit in een artikel dat vandaag wordt gepubliceerd.

Maria-Montessori-buiten

AI-programma ROBUST krijgt NWO-impuls van 25 miljoen euro

ROBUST is een initiatief vanuit het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), van de UvA en 51 partners, waaronder de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Het programma ontvangt een bijdrage van 25 miljoen euro vanuit NWO.

InWork Berchmanianum

NWO Perspectief-beurs voor onderzoek inzet AI bij kankerbehandeling

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent 4,5 miljoen euro toe aan PersON, een onderzoeksprogramma van oa de Radboud Universiteit dat beoogt met kunstmatige intelligentie betere kankerbehandelingen te helpen kiezen.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

024 - 361 6000

Deze maatschappelijke onderzoeksthema's vind je misschien ook interessant

Onderwijs

Iedereen wil goed onderwijs, maar wat houdt dat eigenlijk in? Om leerlingen in de toekomst vooruit te helpen, werken we met goed onderzoek aan onderwijsinnovaties voor nu. Ontdek het onderzoek van de lerende gemeenschap die daarover nadenkt.

Privacy

Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?

Innovatie

Technologische innovaties kunnen ons leven veranderen. De Radboud Universiteit is bezig met baanbrekend, uniek en opvallend onderzoek dat ons raakt, nu en in de toekomst.