Onderzoeker in plantenkas
Onderzoeker in plantenkas

Duurzaamheid in onderzoek

Producten, technologiëen en menselijk handelen hebben een invloed op de natuur. Onderzoek naar deze effecten en hoe we ons handelen moeten aanpassen is essentieel voor een leefbare planeet.

Projecten

Duin met sterke soortenrijke grasbekleding

Future Dikes

In het innovatieproject Future Dikes ontwikkelt een consortium van partijen een duurzame grasbekleding voor de dijken van de toekomst: erosiebestendig, kosteneffectief en bloemrijk.

Groene parochie met moestuin in Nijmegen

Groene parochies en groene kloosters Nederland

Ook parochies en kloosters nemen deel aan de maatschappelijke trend verduurzaming. Het onderzoeksproject Groene Parochies Nederland wil inventariseren en analyseren wat er in katholiek Nederland op het gebied van groen en duurzaamheid gebeurt.

Foto van een watergebied in Brazilie met een onderzoeker die metingen uitvoert ernaast

Dryflux2

Droge kusten of volledig drooggevallen wateren stoten aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen uit. In dit project meten onderzoekers deze emissies over de hele wereld. Het doel is de emissies te kwantificeren, met een nadruk op begroeiing.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Nieuws over Duurzaamheid

Zebravissen in een aquarium

Viskweek kan op simpele manier duurzamer

Door karpers op een andere manier eten te geven, scheiden ze veel minder ammonium uit dan wanneer ze dezelfde hoeveelheid voeding in een keer krijgen. Dat is een van de resultaten uit het promotieonderzoek van Wouter Mes aan de Radboud Universiteit.

Muskusrat in het water

Invasieve soorten zijn ook dieren: het belang van een humane aanpak

Invasieve uitheemse soorten zijn dieren die een bedreiging kunnen vormen voor de biodiversiteit, maar het is tijd om op een meer ethische manier met die bedreiging om te gaan. Dat stelt Cebuan Bliss, een milieuonderzoeker aan de Radboud Universiteit.

Azolla

Drijvende plantjes zuiveren afvalwater het beste; én ze kunnen fosfor terugwinnen

Azolla en kroos helpen het beste bij het zuiveren van afvalwater, blijkt uit onderzoek van Lisanne Hendriks, ecoloog Radboud Universiteit. De planten nemen stikstof en fosfor op uit afvalwater en die fosfor kan vervolgens weer worden hergebruikt.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema duurzaamheid. 

dr. Schipper, A.M. (Aafke)
prof. dr. Davidson, M.D. (Marc)
prof. dr. Huijbregts, M.A.J. (Mark)
prof. dr. Kroon, J.C.J.M. de (Hans)
prof. dr. Kosten, S. (Sarian)
Meurs, B.R. van (Boris), MA
prof. dr. Visseren-Hamakers, I.J. (Ingrid)
dr. Haarbosch, S.W. (Simone)
prof. dr. Meijerink, S.V. (Sander)
dr. Müller, B.C.N. (Barbara)
dr. Teijlingen, K.M. van (Karolien)
Journalist? Neem contact op

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

    +31 24 361 60 00

    Dit vind je misschien ook interessant

    Innovatie

    Technologische innovaties kunnen ons leven veranderen. De Radboud Universiteit is bezig met baanbrekend, uniek en opvallend onderzoek dat ons raakt, nu en in de toekomst.

    Moleculen en materialen

    Van moleculen tot atomen en nanodeeltjes. Hoe steekt deze kleine wereld in elkaar? Met de sterkste magneten, de meest precieze infraroodlasers en microscopen worden de fundamentele eigenschappen van materialen op de kleinste schaal onderzocht.

    Politiek

    Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.