Fotocollage van oude zwartwitfoto's

Geschiedenis

Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.

Nieuws

Viabundus screenshot

Google Maps voor handelsroutes 14de tot 17de eeuw

Hoe lang duurde het zo’n 600 jaar geleden om van Eindhoven naar Deventer te komen? Dat kun je berekenen in de vernieuwde versie van Viabundus, een soort Google Maps voor de jaren 1350 tot 1650.

Autoloze zondag - Nationaal Archief, Rob Mieremet

Onderzoekers overhandigen boek over parlementaire geschiedenis jaren zeventig aan minister-president Rutte

Onderzoekers van de Radboud Universiteit overhandigden op 1 september hun boek over de parlementaire geschiedenis van de jaren zeventig aan minister-president Rutte. Vraagstukken in de jaren zeventig tonen opvallende gelijkenissen met actuele crises.

Overstroming te Erichem, 1809, Reinier Vinkeles (I), naar Cornelis van Hardenbergh, 1809

‘Geen natie liefdadiger dan de Nederlandse’: het ontstaan van het rampennationalisme

Rampen zoals overstromingen veroorzaken veel leed, maar kunnen tegelijkertijd het nationale bewustzijn versterken. In de negentiende eeuw ontstond een zeker ‘rampennationalisme’, volgens historicus Fons Meijer, die op 28 juni 2022 promoveert.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Geschiedenis.

Journalist? Neem contact op

Projecten

 • Slaven register

  Legacies of Bondage

  In dit project bouwen onderzoekers een database van de Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950. Het combineert de registers van de individuele levens van tot slaafgemaakten, contractarbeiders uit China, India en Indonesië en vrije burgers.

 • Gaarkeuken Montreal 1931

  Heritages of Hunger

  Europese hongersnoden uit het verleden klinken door in actuele debatten. In dit project wordt onderzocht hoe educatie rondom hongersnoden op scholen en erfgoedlocaties wordt vormgegeven en of deze praktijken begrip en solidariteit kunnen versterken.

 • Rapenburg na ontploffing kruitschip

  Dealing with Disasters

  Dealing with disasters benadert de identiteitsvorming van een natie en de regio vanuit een nieuw perspectief. De vorming van lokale en nationale identiteiten wordt onderzocht in reactie op natuurrampen in de Nederlanden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten
 • We zijn de oudste stad van Nederland - dat moet je ook uitdragen, boven de grond visualiseren wat onder de grond zit, is heel belangrijk.
  Portretfoto van Stephan Mols
  Stephan Mols Wetenschappelijk Het verhaal van Stephan
 • Vaak wordt gezegd dat je door het verleden het heden kunt duiden, maar ik kijk door het heden juist anders naar het verleden.
  Portretfoto Eric Moormann
  Eric Moormann Wetenschappelijk Het verhaal van Eric

Dit vind je misschien ook interessant

 • Politiek

  Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.
 • Taal

  Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

0243616000