Fotocollage van oude zwartwitfoto's
Fotocollage van oude zwartwitfoto's

Geschiedenis

Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.

Nieuws

JamBGS1597 liedtekst - Wouters / Moormann - Meertens Instituut

Hoe Hugenoten de schuld kregen van zestiende-eeuwse stormen

De één wijt het ontstaan van een pandemie aan China, de ander aan een verkeerde omgang met dieren. Ook in de zestiende eeuw kwamen nieuwsmedia met verschillende verklaringen bij grote rampen, zag Marieke van Egeraat, die op 13 september haar...

illustratie predikant Jan Brandes op Sri Lanka in 1785: kaneelschillers op een kaneelplantage in een buitenwijk van Colombo

'Europese slavernij in Azië lijkt haast verdwenen uit het collectieve geheugen'

Historicus Dries Lyna en zijn collega’s proberen de vergeten Aziatische slavernij weer een plek in de geschiedenis geven. ‘Wij willen familiegeschiedenissen van slaafgemaakten en hun nakomelingen reconstrueren’ Met zijn onderzoek hoopt Lyna bij te...

Archief ANA

Slavernijverleden Aruba en St. Eustatius vanaf nu online inzichtelijk

Eilandgemeenschappen als Aruba en St. Eustatius werden hard getroffen door slavernij. Dat blijkt uit de databases die vandaag worden gepubliceerd op de websites van het Archivo Nacional Aruba (ANA) en het Nationaal Archief in Den Haag.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Geschiedenis.

prof. dr. Corporaal, M.C.M. (Marguérite)
prof. dr. Jensen, L.E. (Lotte)
dr. Galen, C.W. van (Coen)
Journalist? Neem contact op

Projecten

Slaven register

Legacies of Bondage

In dit project bouwen onderzoekers een database van de Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950. Het combineert de registers van de individuele levens van tot slaafgemaakten, contractarbeiders uit China, India en Indonesië en vrije burgers.

Gaarkeuken Montreal 1931

Heritages of Hunger

Europese hongersnoden uit het verleden klinken door in actuele debatten. In dit project wordt onderzocht hoe educatie rondom hongersnoden op scholen en erfgoedlocaties wordt vormgegeven en of deze praktijken begrip en solidariteit kunnen versterken.

Rapenburg na ontploffing kruitschip

Dealing with Disasters

Dealing with disasters benadert de identiteitsvorming van een natie en de regio vanuit een nieuw perspectief. De vorming van lokale en nationale identiteiten wordt onderzocht in reactie op natuurrampen in de Nederlanden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten
We zijn de oudste stad van Nederland - dat moet je ook uitdragen, boven de grond visualiseren wat onder de grond zit, is heel belangrijk.
Portretfoto van Stephan Mols
Stephan Mols Wetenschappelijk Het verhaal van Stephan
Vaak wordt gezegd dat je door het verleden het heden kunt duiden, maar ik kijk door het heden juist anders naar het verleden.
Portretfoto Eric Moormann
Eric Moormann Wetenschappelijk Het verhaal van Eric

Dit vind je misschien ook interessant

Politiek

Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

+31 24 361 60 00