Fotocollage van oude zwartwitfoto's
Fotocollage van oude zwartwitfoto's

Geschiedenis

Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.

Nieuws

Kaft in rood en wit van het boek 'Katholiek? Geen punt', van Jurijn Timon de Vos

Katholieke identiteit? Voor bestuurders Radboud Universiteit geen reden tot tobberij

Op woensdag 12 juni 2024 promoveert historicus Jurijn Timon de Vos op de geschiedenis van de Radboud Universiteit.

Nijmeegse hoogleraar en priester Titus Brandsma heilig verklaard

Nieuwe biografie over Titus Brandsma: ‘Hij was veel meer dan een heilige’

In een nieuwe ‘intellectuele biografie’ kantelt onderzoeker Inigo Bocken het beeld over Titus Brandsma. ‘In zijn waardering als wetenschapper wordt hem tekort gedaan.’

Oude atlas

De eerste atlas als voorstelling van de wereld

De ‘atlas’ van Ortelius uit 1570 – Het Theatrum orbis terrarium - staat te boek als de eerste ter wereld en is te vinden in de bijzondere collectie van de UB.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Geschiedenis.

prof. dr. M.C.M. Corporaal (Marguérite)
prof. dr. L.E. Jensen (Lotte)
dr. C.W. van Galen (Coen)
Journalist? Neem contact op

Projecten

Slaven register

Legacies of Bondage

In dit project bouwen onderzoekers een database van de Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950. Het combineert de registers van de individuele levens van tot slaafgemaakten, contractarbeiders uit China, India en Indonesië en vrije burgers.

Gaarkeuken Montreal 1931

Heritages of Hunger

Europese hongersnoden uit het verleden klinken door in actuele debatten. In dit project wordt onderzocht hoe educatie rondom hongersnoden op scholen en erfgoedlocaties wordt vormgegeven en of deze praktijken begrip en solidariteit kunnen versterken.

Rapenburg na ontploffing kruitschip

Dealing with Disasters

Dealing with disasters benadert de identiteitsvorming van een natie en de regio vanuit een nieuw perspectief. De vorming van lokale en nationale identiteiten wordt onderzocht in reactie op natuurrampen in de Nederlanden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten
We zijn de oudste stad van Nederland - dat moet je ook uitdragen, boven de grond visualiseren wat onder de grond zit, is heel belangrijk.
Portretfoto van Stephan Mols
Stephan Mols Wetenschappelijk Het verhaal van Stephan
Vaak wordt gezegd dat je door het verleden het heden kunt duiden, maar ik kijk door het heden juist anders naar het verleden.
Portretfoto Eric Moormann
Eric Moormann Wetenschappelijk Het verhaal van Eric

Dit vind je misschien ook interessant

Politiek

Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

+31 24 361 60 00