Onderzoek bij HFML-FELIX
Onderzoek bij HFML-FELIX

Moleculen en materialen

Van moleculen tot atomen en nanodeeltjes. Hoe steekt deze kleine wereld in elkaar? Met de sterkste magneten, de meest precieze infraroodlasers en microscopen worden de fundamentele eigenschappen van materialen op de kleinste schaal onderzocht.

Nieuws over Moleculen en materialen

Pink Coffee Club

Radboud Universiteit op Lowlands: reactiesnelheid na een kopje koffie

Onderzoekers van de Radboud Universiteit gaan samen wetenschappers van het Radboudumc op Lowlands Science dit jaar meten of jij een echte cafeïnecrusher bent.

Waterzuiveringsinstallatie

‘Methaanuitstoot bij reinigen drinkwater kan met 50% omlaag’

Het wordt steeds lastiger om voldoende drinkwater te produceren en tijdens dat proces komt ook nog eens een heleboel methaan vrij. Microbioloog Alje Boersma van de Radboud Universitet onderzocht hoe we drinkwater efficiënter kunnen reinigen.

Interstellaire wolk waar sterren worden geboren

Wat er zit in de ruimte tussen de sterren: in ieder geval ruimtemolecuul CH3+

De ruimte tussen de sterren wemelt van de bijzondere moleculen: inmiddels zijn er al meer dan 300 verschillende soorten ontdekt. Scheikundige Kim Steenbakkers onderzocht voor haar proefschrift een aantal moleculen hier op aarde.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Moleculen en Materialen.

prof. dr. A.A. Khajetoorians (Alex)
prof. dr. W.T.S. Huck (Wilhelm)
prof. dr. J. Oomens (Jos)
dr. J.H. Mentink (Johan)
prof. dr. A.P.M. Kentgens (Arno)
Journalist? Neem contact op

Projecten

Een meting van medicijnresten in het Nijmeegse riool in 2019.

Prioritisation and Risk Evaluation of Medicines in the EnviRonment (PREMIER)

Medicijnresten kunnen tot milieuschade leiden. Een groot deel van alle medicijnen komt via onze ontlasting in het riool terecht. Een Europees onderzoeksconsortium ontwikkelt daarom een systeem om de milieurisico’s van medicijnen in kaart te brengen.

National Individual floating Transport Infrastructure (NIFTI)

National Individual Floating Transport Infrastructure (NIfTI)

In het project 'National Individual floating Transport Infrastructure (NIfTI)' bestuderen onderzoekers de haalbaarheid van een radicaal nieuwe vorm van transport waarbij een individuele module wordt aangedreven door magneten in het wegdek.

Alexander Khajetoorians in het Scanning Probe Microscopy lab

Quantifying electron-electron forces at the atomic scale

2D-materialen vertonen bijzondere fases dankzij gecorreleerde elektronen. Deze fases laten ongebruikelijke supergeleiding en exotische magnetische ordeningen zien. Het onderzoeksteam wil de rol van elektron-interacties hierin beter begrijpen. Met de...

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Artificial Intelligence

Ontdek onderzoek over de menselijke kant van artificial intelligence. Bijvoorbeeld met chatbots en robots die ondersteunen in onderwijs en gezondheid, of met algoritmes voor complexe vraagstukken.

Innovatie

Technologische innovaties kunnen ons leven veranderen. De Radboud Universiteit is bezig met baanbrekend, uniek en opvallend onderzoek dat ons raakt, nu en in de toekomst.

Universum

Onderzoek over alles wat er buiten onze planeet aarde plaatsvindt. Van maanmissies tot zwarte gaten, in ons sterrenstelsel en ver daarbuiten.