Middelbare scholieren in een klaslokaal. Eén scholier wijst enthousiast naar iets in de verte.
Middelbare scholieren in een klaslokaal. Eén scholier wijst enthousiast naar iets in de verte.

Onderwijs

Iedereen wil goed onderwijs, maar wat houdt dat eigenlijk in? Om leerlingen in de toekomst vooruit te helpen, werken we met goed onderzoek aan onderwijsinnovaties voor nu. Ontdek het onderzoek van de lerende gemeenschap die daarover nadenkt.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema onderwijs. 

prof. dr. I. Molenaar (Inge)
prof. dr. P.C. Meijer (Paulien)
prof. dr. C.R.M.G. Fluit (Lia)
dr. A. Walraven (Amber)
dr. S. Unsworth (Sharon)

dr. S. Unsworth (Sharon)

dr. Y.H.M. van den Berg (Yvonne)
dr. R.P. Verhoeff (Roald) PhD
dr. L.L.F. van Lieshout (Lieke)
prof. dr. G.L.M. Kraaykamp (Gerbert)
Journalist? Neem contact op

Projecten

Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops

Hybrid Human-AI Regulation

Dit project richt zich op de ontwikkeling van een ‘Hybrid Human-AI Regulation-systeem’ (HHAIR-systeem), dat 10 tot 14-jarigen zelfregulatie-vaardigheden geeft. Daarmee kunnen ze leren, met ondersteuning door adaptieve (zelf-aanpassende) leermiddelen.

Kinderen spelen volleyball

VMBO Sportlab

Een consortium met jongeren, praktijkprofessionals en onderzoekers levert kennis op over hoe de beweeg- en sportparticipatie van de leerlingen in het vmbo duurzaam vergroot kan worden zodat ze op latere leeftijd actief blijven

Beeldmerk 2in1project

2in1

Hoe worden twee talen in één kinderhoofd precies verworven en gebruikt? Het 2in1-project onderzocht hoe en onder welke omstandigheden de talen van tweetalige kinderen elkaar beïnvloeden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Nieuws over onderzoek naar onderwijs

Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde

Jeroen Dera ontvangt KNAW Early Career Award voor vooraanstaand onderzoek naar literatuuronderwijs in Nederland

Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde aan de Faculteit der Letteren, ontvangt de award voor zijn innovatieve onderzoek naar de plek van lezen in het onderwijs, maar ook op online platforms zoals TikTok.

Hands holding a calculator, with a math notebook open and a laptop on the side.

Wiskundekennis verbeter je met toegang tot ICT

Leerlingen met meer digitale vaardigheden presteren ook beter in wiskunde. Uit recent onderzoek van Renae Loh en collega's blijkt dat wiskundige prestaties significant verbeteren in landen waar ICT op scholen beter toegankelijk is.

Iconen die blind typen reconstrueren

Blind typen geeft betere resultaten op school

Kinderen die beter kunnen typen, halen betere resultaten bij digitale taal- en rekentoetsen. Aandacht voor het ontwikkelen van digitale vaardigheid is noodzakelijk.

Contact

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Politiek

Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.

Diversiteit

Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De Radboud Universiteit doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.