Middelbare scholieren in een klaslokaal. Eén scholier wijst enthousiast naar iets in de verte.

Onderwijs

Iedereen wil goed onderwijs, maar wat houdt dat eigenlijk in? Om leerlingen in de toekomst vooruit te helpen, werken we met goed onderzoek aan onderwijsinnovaties voor nu. Ontdek het onderzoek van de lerende gemeenschap die daarover nadenkt.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema onderwijs. 

Molenaar, mevr. dr. I. (Inge)
Meijer, mevr. prof. dr. P.C. (Paulien)
Schaap, dhr. dr. H. (Harmen)
Zanden, mevr. dr. P.J.A.C. van der (Petrie)
Walraven, mevr. dr. A. (Amber)
Unsworth, mevr. dr. S. (Sharon)

Unsworth, mevr. dr. S. (Sharon)

Berg, mevr. dr. Y.H.M. van den (Yvonne)
Verhoeff, dhr. dr. R.P. (Roald), PhD
Journalist? Neem contact op

Projecten

Digitaal klaslokaal met leerlingen met computers en laptops

Hybrid Human-AI Regulation

Dit project richt zich op de ontwikkeling van een ‘Hybrid Human-AI Regulation-systeem’ (HHAIR-systeem), dat 10 tot 14-jarigen zelfregulatie-vaardigheden geeft. Daarmee kunnen ze leren, met ondersteuning door adaptieve (zelf-aanpassende) leermiddelen...

Kinderen spelen volleyball

VMBO Sportlab

Een consortium met jongeren, praktijkprofessionals en onderzoekers levert kennis op over hoe de beweeg- en sportparticipatie van de leerlingen in het vmbo duurzaam vergroot kan worden zodat ze op latere leeftijd actief blijven

twee jonge kinderen fluisteren

2in1

Hoe worden twee talen in één kinderhoofd precies verworven en gebruikt? Het 2in1-project probeert erachter te komen hoe en onder welke omstandigheden de talen van tweetalige kinderen elkaar beïnvloeden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Nieuws over onderzoek naar onderwijs

Kasteel Letterprins - beeld: IJsfontein

Nieuwe versie Letterprins: game leert kinderen beter lezen

Op vrijdag 14 oktober 2022 werd een vernieuwde versie van de leesapp ‘Letterprins’ gelanceerd, een online game om (beter) te leren lezen. ‘We hoeven kinderen niet te kwellen met ellenlange woordenlijsten of saaie invuloefeningen.'

kinderen in de klas

Kinderen minder goede onderwijskansen na ingrijpende ervaring

Ook kinderen van hoogopgeleide ouders ondervinden grotere gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen zoals een echtscheiding of kindermishandeling. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Carlijn Bussemakers, die op 21 oktober 2022 promoveert.

Boeken, foto Dick van Aalst, Radboud Universiteit

Ontlezing te lijf: ‘BookTok goed in de gaten houden’

Volgens letterkundige Jeroen Dera kun je ook als student door te lezen je taalvaardigheid nog flink opkrikken – en ook je kritisch denkvermogen. ‘Een van de grootste voorspellers voor maatschappelijk succes is leesvaardigheid.’

Contact

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

024-3616000

Dit vind je misschien ook interessant

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Politiek

Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.

Diversiteit

Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De Radboud Universiteit doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.