Afbeelding avn het Binnenhof
Afbeelding avn het Binnenhof

Politiek

Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Politiek.

prof. dr. C.T. van Ham (Carolien)
prof. mr. P.P.T. Bovend'Eert (Paul)
dr. K.T.E. Jacobs (Kristof)
prof. dr. E. van der Zweerde (Evert)
prof. dr. C.H.B.M. Spierings (Niels)
dr. J.J.M. van de Sande (Mathijs)
prof. dr. M.D. Davidson (Marc)
dr. A.S. Zaslove (Andrej)
prof. dr. B.M.C. Breij (Bé)
prof. dr. E. Mastenbroek (Ellen)
prof. dr. J.A. Verbeek (Bertjan)
dr. J.A.A. Linssen (Jeroen)
prof. dr. S.C. van Bijsterveld (Sophie)
Journalist? Neem contact op

Nieuws over Politiek

Stemmen verkiezingen

Hoe onderzoek naar stemgedrag bijdraagt aan een genuanceerder beeld van islam

Door te begrijpen hoe moslims politiek participeren, kunnen we de de West-Europese beeldvorming van islam nuanceren.

Cees Leijenhorst, Daniel DeRock en Marc Davidson - Foto Ramon Tjan

Beyond Borders: How to Turn the Tide of Environmental Destruction? | Lezing door milieufilosoof Marc Davidson en politicoloog Daniel DeRock

Marc Davidson en Daniel DeRock laten hun licht schijnen over waar het nu fout gaat, terwijl ze ook kijken naar de voorwaarden voor collectieve actie en daadwerkelijke internationale samenwerking.

Draaimolen van kunstenaar Matthijs Bosman voor project Superland

Democratie bespreken in een draaimolen: ‘Je haalt elkaar nooit in’

Op zondag 5 november zijn politicologen en bestuurskundigen van de Radboud Universiteit in een draaimolen in Deventer te vinden. De onderzoekers gaan daar met het publiek in gesprek over populisme: moet je dat nou bestrijden, of benutten.

Projecten

Schilderij van Alexis de Tocqueville

Met Tocqueville in de Nieuwe Wereld

Alexis de Tocqueville schreef in de negentiende eeuw een analyse van de democratie in Amerika. In dit project wordt Tocquevilles gedachtegoed op verschillende manieren gekoppeld aan de Nederlandse democratie.

Moslima's nemen deel aan high tea

Islamitische religiositeit

Over islam wordt vaak gezegd dat deze anti-democratisch is. Door bestaande en nieuwe data te combineren willen de onderzoekers nieuwe inzichten opdoen en dit beeld nuanceren.

Politieke partijen tussen vrijdheid en gebondenheid

Politieke partijen tussen vrijheid en gebondenheid

In het huidige Nederlandse recht worden politieke partijen nauwelijks gereguleerd. Dit project onderzoekt of een (grond)wettelijke regulering van de vorm, organisatie en het functioneren van politieke partijen wenselijk is.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Geschiedenis

Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.

Privacy

Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?

Diversiteit

Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De Radboud Universiteit doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.