Afbeelding avn het Binnenhof

Politiek

Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Politiek.

Journalist? Neem contact op

Nieuws over Politiek

Autoloze zondag - Nationaal Archief, Rob Mieremet

Onderzoekers overhandigen boek over parlementaire geschiedenis jaren zeventig aan minister-president Rutte

Onderzoekers van de Radboud Universiteit overhandigden op 1 september hun boek over de parlementaire geschiedenis van de jaren zeventig aan minister-president Rutte. Vraagstukken in de jaren zeventig tonen opvallende gelijkenissen met actuele crises.

Vrede van Nijmegen Penning voor Frans Timmermans

Vanwege zijn inzet voor vrede en samenwerking in Europa wordt de Vrede van Nijmegen Penning 2022 toegekend aan Frans Timmermans. Op 12 mei 2022 om 16.00 uur zal hij de penning in concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen in ontvangst nemen.

Genderopvattingen moslims diverser dan vaak gesuggereerd

De genderopvattingen van moslims zijn bij lange na niet zo uniform als vaak wordt aangenomen. De mate van islamitische religiositeit, hoe lang iemand in Europa woont en andere factoren dragen allemaal op een andere manier bij aan de ontwikkeling.

Projecten

 • Schilderij van Alexis de Tocqueville

  Met Tocqueville in de Nieuwe Wereld

  Alexis de Tocqueville schreef in de negentiende eeuw een analyse van de democratie in Amerika. In dit project wordt Tocquevilles gedachtegoed op verschillende manieren gekoppeld aan de Nederlandse democratie.

 • Moslima's nemen deel aan high tea

  Islamitische religiositeit

  Over islam wordt vaak gezegd dat deze anti-democratisch is. Door bestaande en nieuwe data te combineren willen de onderzoekers nieuwe inzichten opdoen en dit beeld nuanceren.

 • Politieke partijen tussen vrijdheid en gebondenheid

  Politieke partijen tussen vrijheid en gebondenheid

  In het huidige Nederlandse recht worden politieke partijen nauwelijks gereguleerd. Dit project onderzoekt of een (grond)wettelijke regulering van de vorm, organisatie en het functioneren van politieke partijen wenselijk is.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

024-3616000

Dit vind je misschien ook interessant

 • Geschiedenis

  Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.
 • Privacy

  Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?
 • Diversiteit

  Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De Radboud Universiteit doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.