Grotiusgebouw

Recht

Goede rechtspraak draait om meer dan alleen juridische kennis. Juridische onderzoekers van de Radboud Universiteit werken samen met de rechtspraktijk, en staan met één been in de samenleving.

Nieuws over juridisch onderzoek

Onderzoek naar privacy en cybersecurity

Cyberwet verruimt handelingsmogelijkheden voor de AIVD en de MIVD, verzwaart het toezicht

Binnenkort zal de Tweede Kamer zich buigen over de ‘Cyberwet’. Die wet biedt de AIVD en MIVD meer mogelijkheden om bijvoorbeeld het internetverkeer af te tappen, schrijft jurist Rowin Jansen in het Nederlands Juristenblad.

Portret van Frederik Zuiderveen Borgesius

‘Het recht is niet klaar voor digitale discriminatie’

Algoritmes veroorzaken steeds meer digitale discriminatie, en daarvoor is onvoldoende bescherming in het Nederlands recht. Dat betoogt Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en recht aan de Radboud Universiteit, op 28 september in zijn oratie.

Hoogleraar Petra Bárd

Petra Bárd benoemd tot hoogleraar Sustainable rule of law

Per 1 september 2022 is Petra Bárd benoemd tot hoogleraar Sustainable rule of law aan het Centrum voor Staat en Recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema recht. 

Journalist? Neem contact op

Projecten

 • Migranten werken in cruciale sectoren

  Migranten in de frontlinie

  Een interdisciplinair team onderzoekt de effecten van coronamaatregelen voor arbeidsmigranten die werken in cruciale sectoren. Ook onderzoekt het team welke kansen deze crisis biedt om de bescherming van arbeidsmigranten te verbeteren.

 • Politieke partijen tussen vrijdheid en gebondenheid

  Politieke partijen tussen vrijheid en gebondenheid

  In het huidige Nederlandse recht worden politieke partijen nauwelijks gereguleerd. Dit project onderzoekt of een (grond)wettelijke regulering van de vorm, organisatie en het functioneren van politieke partijen wenselijk is.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contact

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

024-3616000

Dit vind je misschien ook interessant

 • Geschiedenis

  Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.
 • Politiek

  Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.
 • Privacy

  Grote bedrijven, de overheid en andere organisaties verzamelen grote hoeveelheden persoonsgegevens van ons allemaal. Wat zijn daar de risico’s en gevolgen van, en wat kunnen we eraan doen?