Handen met praatwolkjes
Handen met praatwolkjes

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Taal.

prof. dr. Das, H.H.J. (Enny)
dr. Dingemanse, M. (Mark)
prof. dr. Breij, B.M.C. (Bé)
dr. Strik, W.A.J. (Helmer)
dr. Unsworth, S. (Sharon)

dr. Unsworth, S. (Sharon)

prof. dr. Sanders, J.M. (José)
Journalist? Neem contact op

Nieuws over Taalonderzoek

JamBGS1597 liedtekst - Wouters / Moormann - Meertens Instituut

Hoe Hugenoten de schuld kregen van zestiende-eeuwse stormen

De één wijt het ontstaan van een pandemie aan China, de ander aan een verkeerde omgang met dieren. Ook in de zestiende eeuw kwamen nieuwsmedia met verschillende verklaringen bij grote rampen, zag Marieke van Egeraat, die op 13 september haar...

brothers watching tv

Hoe kinderen emotioneel kunnen groeien door een goed verhaal

Kinderen en jongeren zijn gek op verhalen, zoals die bijvoorbeeld worden verteld in films. Kunnen zulke verhalen ook van betekenis zijn voor hun ontwikkeling? Zeker wel, en zelfs op meerdere manieren, concluderen communicatiewetenschappers van de...

Kletskoppen festival 2022

Kletskoppen wint internationale prijs voor wetenschappelijke betrokkenheid

Op 16 augustus is Kletskoppen uitgeroepen tot een van de winnaars in de categorie wetenschapsbetrokkenheid van de Falling Walls wedstrijd van 2023.

Projecten

Beeldmerk 2in1project

2in1

Hoe worden twee talen in één kinderhoofd precies verworven en gebruikt? Het 2in1-project onderzocht hoe en onder welke omstandigheden de talen van tweetalige kinderen elkaar beïnvloeden.

Puzzel met missend puzzelstuk

Elementaire deeltjes van de taal

Woordjes als oh, hè? en mhm lijken onbelangrijk. Toch zijn ook deze woorden onmisbaar. De onderzoekers in het project Elementaire deeltjes van de taal bestuderen hoe deze kleine woorden ons helpen onze gesprekken en gedachten in goede banen leiden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Artificial Intelligence

Ontdek onderzoek over de menselijke kant van artificial intelligence. Bijvoorbeeld met chatbots en robots die ondersteunen in bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid, of met algoritmes voor complexe vraagstukken.

Diversiteit

Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De Radboud Universiteit doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.

Geschiedenis

Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.