Handen met praatwolkjes
Handen met praatwolkjes

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Taal.

prof. dr. H.H.J. Das (Enny)
dr. M. Dingemanse (Mark)

dr. M. Dingemanse (Mark)

prof. dr. B.M.C. Breij (Bé)
dr. W.A.J. Strik (Helmer)
dr. S. Unsworth (Sharon)

dr. S. Unsworth (Sharon)

prof. dr. J.M. Sanders (José)
Journalist? Neem contact op

Nieuws over Taalonderzoek

FUS brain stimulation

Neem een kijkje in het Brain Stimulation Lab

Wist je dat we hersenen kunnen stimuleren in een van onze labs? Wil je zien hoe dit eruit ziet? Onderzoekers Lennart Verhagen, Hanneke den Ouden en Soha Farboud geven je een uniek beeld van het Brain Stimulation Lab in het Donders Instituut.

Letters NWO met een trofee icoon in het midden

Floris Cos, Wieke Metzlar en Marije van Lankveld ontvangen financiering uit het programma Promoties in de geesteswetenschappen

Floris Cos, Wieke Metzlar en Marije van Lankveld ontvangen promoties in de geesteswetenschappen.

Oude man spits oren

Onderzoek naar beurtwisseling in gesprekken bij Parkinson en gehoorproblemen

De hele dag door voeren we gesprekken met elkaar, maar niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend. Taalwetenschapper Esther Janse doet onderzoek naar beurtwisseling in gesprekken met mensen met Parkinson en gehoorproblemen.

Projecten

Beeldmerk 2in1project

2in1

Hoe worden twee talen in één kinderhoofd precies verworven en gebruikt? Het 2in1-project onderzocht hoe en onder welke omstandigheden de talen van tweetalige kinderen elkaar beïnvloeden.

Edward Hopper, Chop Suey (1929)

Elementaire deeltjes van de taal

Woordjes als oh, hè? en mhm lijken onbelangrijk. Toch zijn ook deze woorden onmisbaar. De onderzoekers in het project Elementaire deeltjes van de taal bestuderen hoe deze kleine woorden ons helpen onze gesprekken en gedachten in goede banen leiden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Artificial Intelligence

Ontdek onderzoek over de menselijke kant van artificial intelligence. Bijvoorbeeld met chatbots en robots die ondersteunen in bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid, of met algoritmes voor complexe vraagstukken.

Diversiteit

Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De Radboud Universiteit doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.

Geschiedenis

Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.