Handen met praatwolkjes

Taal

Onze onderzoekers werken aan de grote vragen van de taalwetenschap: van taaltechnologie tot genetica, van hersenonderzoek tot gebaren(taal), en van retorica en beïnvloeding tot taalverwerving en psycholinguïstiek.

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Taal.

Journalist? Neem contact op

Nieuws over Taalonderzoek

Stethoscoop

Arts en patiënt in gesprek: wie onderbreekt wie (en is dat slecht)?

In de medische wereld worden onderbrekingen door de arts in een consult vaak beschouwd als opdringerige handelingen. Maar is dat wel zo slecht? Taalwetenschappers Ilona Plug nam onderbrekingsgedrag tijdens huisartsconsults onder de loep.

Hersenscans

Verbindingen taalgebieden zijn uniek in het menselijk brein

Neurowetenschappers hebben nieuwe inzichten verkregen in hoe ons brein is geëvolueerd tot een talig brein.

In Memoriam Anne Cutler

Anne Cutler, emeritus hoogleraar Vergelijkende taalpsychologie aan de Radboud Universiteit, is op 7 juni overleden.

Projecten

 • twee jonge kinderen fluisteren

  2in1

  Hoe worden twee talen in één kinderhoofd precies verworven en gebruikt? Het 2in1-project probeert erachter te komen hoe en onder welke omstandigheden de talen van tweetalige kinderen elkaar beïnvloeden.

 • Puzzel met missend puzzelstuk

  Elementaire deeltjes van de taal

  Woordjes als oh, hè? en mhm lijken onbelangrijk. Toch zijn ook deze woorden onmisbaar. De onderzoekers in het project Elementaire deeltjes van de taal bestuderen hoe deze kleine woorden ons helpen onze gesprekken en gedachten in goede banen leiden.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

024-361 6000

Dit vind je misschien ook interessant

 • Artificial Intelligence

  Ontdek onderzoek over de menselijke kant van artificial intelligence. Bijvoorbeeld met chatbots en robots die ondersteunen in bijvoorbeeld onderwijs en gezondheid, of met algoritmes voor complexe vraagstukken.
 • Diversiteit

  Hoe zorgen we voor een inclusieve samenleving waar toch iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijke kansen krijgt? De Radboud Universiteit doet onderzoek naar diversiteit in de breedste zin van het woord.
 • Geschiedenis

  Ontdek expertise op het gebied van oude geschiedenis en archeologie, historische demografie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook de geschiedenis van sport, vrouwen, slavernij, rampen en hongersnoden.