Tekening van een stembus met verkiezingsbiljetten
Tekening van een stembus met verkiezingsbiljetten

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Op 22 november 2023 mogen Nederlanders naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Met het vertrek van veel bekende gezichten wordt het een dynamische verkiezing met veel nieuwe kopstukken. Deze onderzoekers van de Radboud Universiteit duiden de politieke context van de verkiezingen en het onderzoek achter de actualiteit.

Politieke experts

Democratische vernieuwing

Democratie is nooit af en vergt permanent onderhoud, zeggen Carolien van Ham en Marlies Honingh. Tegelijkertijd staat de democratie nationaal en internationaal onder druk. Zorgelijk, vinden de wetenschappers. Mede daarom zijn ze eerder dit jaar een onderzoeksgroep voor Sustainable Democracy gestart.

Lees verder
Protest waarbij iemand bord met de tekst 'Error 404: demokratie not found' omhoog houdt

Als journalist op zoek naar een expert die politieke ontwikkelingen kan duiden? Neem contact op via 024-361 6000 of media [at] ru.nl

prof. dr. C.T. van Ham (Carolien)
dr. K.P.S.S. Vossen (Koen)
dr. K.T.E. Jacobs (Kristof)

Demonstraties

'Het recht om te demonstreren staat onder druk', zegt politiek filosoof Mathijs van de Sande. Dat blijkt uit de arrestaties bij Extinction Rebellion. 

Lees verder

Twitter

Kun je verkiezingsuitslagen voorspellen met tweets? Promovendus Eric Sanders probeerde het. 

Lees verder

Parlementaire enquête

Hoeveel zin heeft een parlementaire enquête zoals in Groningen? Parlementair historicus Anne Bos heeft ze uitvoerig onderzocht. 

Lees verder

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Het CPG doet wetenschappelijk onderzoek naar de parlementaire geschiedenis van Nederland, van formaties tot belangrijke debatten en moties. 

Bekijk het CPG

Nieuws over politiek onderzoek

The newly elected MPs of the DS'70 group on 11 May 1971. Source: National Archives, CCO

Jaarboekpareltjes – Nieuwkomers in de Kamer (2002)

Elke week brengt het CPG een pareltje uit hun jaarboeken onder de aandacht. Deze week de stukken uit Jaarboek 2002 van Paul Lucardie, onderzoeker bij DNPP, over het ontstaan van politieke partijen.

Kolkende zee

Een andere blik op vluchtelingen in de media

Vrijwel dagelijks zien we foto's en video's van vluchtelingen in de Europese media. Die beelden framen ‘de vluchteling’ vaak onbewust als slachtoffer of gevaar en spelen anti-migratiesentimenten in de kaart.

	 Paleis van Daendels met kantoren en Hooggerechtshof aan het Waterlooplein te Batavia

Kan de politiek een rechtscollege opheffen? 'Sinds 1901 is er niets veranderd'

In 1901 stemde de Tweede Kamer in met de ontbinding van het Hooggerechtshof in Nederlands-Indië: een opmerkelijke inmenging van de politiek in koloniale rechtspraak. Frappanter is dat de Grondwet niets regelt over het opheffen van rechtscolleges.

Contact

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen.

024 - 361 6000

Deze maatschappelijke onderzoeksthema's vind je misschien ook interessant

Politiek

Hoe wordt een land of regio bestuurd? Hoe voeren politici campagne? Ons politieke onderzoek strekt zich uit van actuele thema's tot grote mondiale thema's die de wereld al decennia lang beïnvloeden.

Duurzaamheid in onderzoek

Producten, technologieën en menselijk handelen hebben een invloed op de natuur. Onderzoek naar deze effecten en hoe we ons handelen moeten aanpassen is essentieel voor een leefbare planeet.

Browser met OpenAI en ChatGPT uitleg

ChatGPT en andere AI-chatbots

Chatbots met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT en Google Bard gebruiken grote taalmodellen om snelle, toegankelijke antwoorden te genereren op uiteenlopende vragen. Het biedt kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Aan de Radboud...