Sterrenkoepel Radboud Universiteit
Sterrenkoepel Radboud Universiteit

Universum

Onderzoek over alles wat er buiten onze planeet aarde plaatsvindt. Van maanmissies tot zwarte gaten, in ons sterrenstelsel en ver daarbuiten.

Ik hoop een volledig en gedetailleerd model van het magneetveld in de Melkweg te ontwikkelen
Portretfoto Marijke Haverkorn
Marijke Haverkorn Hoogleraar Astrophysical Magnetism Het verhaal van Marijke Haverkorn
We luisteren naar radiogolven aan de achterkant van de maan om erachter te komen hoe het hele vroege heelal eruit zag
Marc Klein Wolt
Marc Klein Wolt Managing director Radboud Radio Lab Het verhaal van Marc Klein Wolt

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Universum.

prof. dr. M. Haverkorn van Rijsewijk (Marijke)
dr. M.A. Moscibrodzka (Monika)
dr. M. Klein Wolt (Marc)
prof. dr. H.D.E. Falcke (Heino)
prof. dr. G.A. Nelemans (Gijs)
prof. dr. L.B.F.M. Waters (Rens)
Journalist? Neem contact op

Nieuws over het Universum

Simulatie van een zwart gat dat ster opeet

Halloween special: Kerkhoven vol uiteengereten sterren

Er zijn vele manieren waarop het leven van een ster kan eindigen: sommige sterren worden door de getijdekrachten van een zwaar zwart gat uit elkaar getrokken. Nieuw onderzoek van astronomen legt een kerkhof vol uiteengereten sterren bloot.

Ruimte voor leven: onze plek in het heelal herzien| Radboud Reflects @Schemerlicht door astrofysicus Marijke Haverkorn

Ruimte voor leven: onze plek in het heelal herzien| Radboud Reflects @Schemerlicht door astrofysicus Marijke Haverkorn en kunstenaar Nicky Assmann

Wat als we niet de enigen zijn? Leer van sterrenkundige Marijke Haverkorn over ons begrip van het heelal en hoe onze plek daarin verandert.

Night sky with stars

Nijmeegse studenten waarschuwen ruimtemissie voor lawaaiige witte dwergen

De achtergrondruis van zwaartekrachtsgolven van om elkaar cirkelende witte dwergsterren zal sterker zijn dan de ruis van dubbele zwarte gaten. Dat voorspellen twee Nijmeegse masterstudenten in twee vakpublicaties in aanloop naar de LISA-ruimtemissie.

Projecten

Milky Way

MAGALOPS

In het onderzoeksproject MAGALOPS meten onderzoekers het magneetveld van de Melkweg met optische polarisatie van sterrenlicht. Met modellen, gebaseerd op deze data, kunnen astronomen de wisselwerking tussen magneetveld, gas en stof beter begrijpen.

BlackGEM telescope array

BlackGEM telescope array

Bij botsende neutronensterren en zwarte gaten, komen er zwaartekrachtsgolven vrij en ontstaat er een extreem hete lichtgevende ring van gas. BlackGEM, een serie telescopen, helpt onderzoekers nauwkeuriger bepalen waar een botsing zich voordeed.

Polarisatie rondom het zwarte gat M87

Polarisatie rondom zwarte gaten

Monika Moscibrodzka ontwikkelt met haar onderzoeksgroep state-of-the-art computersimulaties van zwarte gaten die ons helpen te begrijpen hoe zwarte gaten interacteren met hun omgeving.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

+31 24 361 60 00

Dit vind je misschien ook interessant

Moleculen en materialen

Van moleculen tot atomen en nanodeeltjes. Hoe steekt deze kleine wereld in elkaar? Met de sterkste magneten, de meest precieze infraroodlasers en microscopen worden de fundamentele eigenschappen van materialen op de kleinste schaal onderzocht.