Sterrenkoepel Radboud Universiteit

Universum

Onderzoek over alles wat er buiten onze planeet aarde plaatsvindt. Van maanmissies tot zwarte gaten, in ons sterrenstelsel en ver daarbuiten.

 • Ik hoop een volledig en gedetailleerd model van het magneetveld in de Melkweg te ontwikkelen
  Marijke Haverkorn, Radboud Universiteit
  Marijke Haverkorn Hoogleraar Astrophysical Magnetism Het verhaal van Marijke
 • We luisteren naar radiogolven aan de achterkant van de maan om erachter te komen hoe het hele vroege heelal eruit zag
  Marc Klein Wolt, Radboud Universiteit
  Marc Klein Wolt Managing director Radboud Radio Lab Het verhaal van Marc

Onderzoekers

Onderzoekers van diverse faculteiten en onderzoeksinstituten werken aan interdisciplinair onderzoek rond het thema Universum.

 • Haverkorn van Rijsewijk, mevr. prof. dr. M. (Marijke)
 • Moscibrodzka, mevr. dr. M.A. (Monika)
 • Klein Wolt, dhr. dr. M. (Marc)
 • Falcke, dhr. prof. dr. H.D.E. (Heino)
 • Nelemans, dhr. prof. dr. G.A. (Gijs)
 • Waters, dhr. prof. dr. L.B.F.M. (Rens)
Journalist? Neem contact op

Nieuws over het Universum

Sagittarius A*

Astronomen ontdekken hete gasbel bij het superzware zwarte gat van de Melkweg

Astronomen hebben tekenen gezien van een ‘hot spot’ die om Sagittarius A* draait, het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. Deze ontdekking geeft astronomen meer inzicht in de raadselachtige en dynamische omgeving van dit zwarte gat.

In a first for radio astronomy, scientists have detected millimeter-wavelength light from a short-duration gamma-ray burst. This artist's conception shows the merger between a neutron star and another star (seen as a disk, lower left) which caused an explosion resulting in the short-duration gamma-ray burst, GRB 211106A.

Explosieve neutronensterfusie voor het eerst vastgelegd met millimeterlicht

Wetenschappers hebben met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) voor het eerst millimetergolflengtelicht van een vurige explosie vast weten te leggen die werd veroorzaakt door de fusie van een neutronenster.

Conny Aerts

Conny Aerts ontvangt Kavli Prijs voor Astrofysica

Hoogleraar in de sterrenkunde Conny Aerts, zowel geaffilieerd aan de KU Leuven als aan de Radboud Universiteit, is door de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren geselecteerd voor de 2022 Kavli Prijs in Astrofysica.

Projecten

 • Milky Way

  MAGALOPS

  In het onderzoeksproject MAGALOPS meten onderzoekers het magneetveld van de Melkweg met optische polarisatie van sterrenlicht. Met modellen, gebaseerd op deze data, kunnen astronomen de wisselwerking tussen magneetveld, gas en stof beter begrijpen.

 • BlackGEM telescope array

  BlackGEM telescope array

  Bij botsende neutronensterren en zwarte gaten, komen er zwaartekrachtsgolven vrij en ontstaat er een extreem hete lichtgevende ring van gas. BlackGEM, een serie telescopen, helpt onderzoekers nauwkeuriger bepalen waar een botsing zich voordeed.

 • Polarisatie rondom het zwarte gat M87

  Polarisatie rondom zwarte gaten

  Monika Moscibrodzka ontwikkelt met haar onderzoeksgroep state-of-the-art computersimulaties van zwarte gaten die ons helpen te begrijpen hoe zwarte gaten interacteren met hun omgeving.

Bekijk meer onderzoeksprojecten

Contactinformatie

Media die op zoek zijn naar informatie of naar deskundigen die tekst en uitleg kunnen geven over dit thema kunnen contact opnemen met het team Persvoorlichting en wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit. Ook zijn we bereikbaar voor meer informatie over lopend onderzoek, promoties en andere vragen. 

024-3616000

Dit vind je misschien ook interessant

 • Moleculen en materialen

  Van moleculen tot atomen en nanodeeltjes. Hoe steekt deze kleine wereld in elkaar? Met de sterkste magneten, de meest precieze infraroodlasers en microscopen worden de fundamentele eigenschappen van materialen op de kleinste schaal onderzocht.