De Hermesdorfprijzen gaan elk jaar naar een junior en een senior onderzoeker van de Radboud Universiteit en/of Radboudumc die met hun onderzoek een belangrijke maatschappelijke impact hebben gehad. In de traditie van de naamgever wordt daarbij naar onderzoekers gekeken die een zekere vorm van moed hebben getoond, hun nek hebben uitgestoken of niet zijn teruggedeinsd voor weerstand.
De Hermesdorfprijzen zijn genoemd naar prof. mr. B.H.D. Hermesdorf, rector magnificus van de Radboud Universiteit van eind 1942 tot september 1945. Om principiële redenen weigerde hij - als enige Nederlandse rector magnificus - de studenten een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter voor te leggen, wat onvermijdelijk leidde tot sluiting van de universiteit in april 1943. Zo hield hij zijn rug recht in moeilijke tijden.
Sinds 2018 worden jaarlijks twee prijzen uitgereikt: een voor een senior‐ en een voor een junioronderzoeker of een team van onderzoekers van Radboud Universiteit en/of Radboudumc. De prijs bestaat uit een oorkonde en een plaquette met de afbeelding van prof. Hermesdorf.
2023
- Hermesdorfprijs: Platform Diversiteit in Geslacht en Gender
- Hermesdorf Talentprijs: Paul Reef
2022
- Hermesdorfprijs: Alma Tostmann en Chantal Rovers
- Hermesdorf Talentprijs: Kiane de Kleijne
2021
- Hermesdorfprijs: Centrum voor Migratierecht
- Hermesdorf Talentprijs: Marlies van Eck
2020
- Hermesdorfprijs: Frank van de Veerdonk, Mihai Netea, Roger Brüggemann, Leo Joosten, Alexander Hoischen en het COVID-onderzoeksteam van het Radboudumc
- Hermesdorf Talentprijs: Charlotte Bekker
2019
- Hermesdorfprijs: Heleen de Coninck
- Hermesdorf Talentprijs: Bas Stunnenberg
2018
- Hermesdorfprijs: Johan Oosterman
- Hermesdorf Talentprijs: Marijke Naezer
2017
- Hermesdorfprijs: Hans de Kroon en Caspar Hallmann
- Hermesdorf Talentprijs: Brenda Mathijssen
- Hermesdorfprijs Internationaal: Martin Dresler
2016
- Hermesdorfprijs: Henk van Houtum
- Hermesdorf Talentprijs: Coen van Galen
- Hermesdorfprijs Internationaal: Guillén Fernandez