Zoek in de site...

Terugblik BSI Scholen Netwerk Middag

Datum bericht: 28 februari 2020

Bekijk via deze link de foto's van de BSI Scholen Netwerk middag. Lees hieronder een verslag van de BSI Scholen Netwerk middag.

Schermafbeelding 2020-03-18 om 13.47.45

Verslag van de BSI Scholen Netwerk middag: “Kennis omzetten naar praktijk”

Op 31 januari vond de BSI Scholen Netwerk middag plaats. Het doel van deze dag was om wetenschap met de praktijk te verbinden. Bij binnenkomst bij Café C waren al allerlei stands met demo’s van BSI te zien, die de onderwijsprofessionals alvast konden bekijken. Van VR-brillen tot taaltestjes en diverse apps ontworpen voor kinderen.

Het belang van samenwerken

Dagvoorzitter Ron Scholte opende de dag bij de plenaire sessie en heette iedereen welkom. Hij gaf aan dat de intentie van deze dag is om praktijk en wetenschap te verbinden, en dat het dus belangrijk is dat de aanwezigen hun gedachten vooral moesten delen. Dit kon men dan ook doen door gedachten, ideeën of suggesties op post-its te schrijven die op borden buiten de lokalen konden worden geplakt. Er werden interessant vragen gedeeld, zoals “Hoe kunnen we onze leerkrachten versterken en enthousiasmeren in onderzoeksvaardigheden of onderzoekshouding?”. Ook werden complimenten opgeschreven, zoals “Heel interessant, ik zie zeker mogelijkheden binnen mijn eigen school!”.

Praktijk aanvullen met onderzoek
Drie sprekers leidden de dag in tijdens de plenaire sessie en vertelden over wat zij precies doen binnen het BSI en het belang van de onderzoeken. Directeur van het BSI Toon Cillessen lichtte uit dat de helft van de onderzoeken binnen het BSI gaan over mensen jonger dan 18 jaar en dat de onderzoeken goed kunnen aanvullen bij het werk in het onderwijs. Het is dus belangrijk om te weten wat er binnen het onderwijs speelt en wat de onderwijsprofessionals precies willen weten.

Visie en ambities
Nina van den Broek kwam kort uitleggen hoe de visie, ambities en de toekomst voor het BSI Scholen Netwerk eruitzien. Kortom: De doelen zijn om elkaar inhoudelijk en praktisch te versterken, om te zorgen dat het onderzoek dat wordt gedaan terecht komt bij de onderwijsprofessionals, en de mening te horen over wat er echt speelt in de onderwijspraktijk. Via een dag als deze kunnen de professionals nog beter een kijkje komen nemen binnen de onderzoeksthema’s.

De handen ineenslaan leidt tot resultaten
In het laatste deel van de plenaire sessie voerde Yvonne van den Berg een interactief interview met Professor Ard Lazonder en directeur van Het Talent Carla van den Bosch. Zij hebben als onderzoeker en onderwijsprofessional de handen ineengeslagen om samen een onderzoek uit te voeren. Het onderzoek bestond uit twee delen, maar het praktijk gedeelte bestond uit het proberen om leerkrachten onderzoeksvaardiger te maken, zodat ze hun eigen onderwijs goed konden onderzoeken en verbeteren. De materialen zijn openbaar gemaakt zodat iedereen van de resultaten kan profiteren op het www.platformsamenonderzoeken.nl.

Schermafbeelding 2020-03-18 om 13.44.41

Interactie en levendige discussies

Er waren 16 interactieve informatiesessies die bezocht kunnen worden. Deze vielen onder verschillende thema’s: Health & Well-being, Language & Cognition, Classroom Climate, Technological & Social Media en Citizenship. Deze sessies waren interactief, en er waren levendige discussies bij sommige van deze. Het idee van de interactie is dat zowel de onderzoekers als de onderwijsprofessionals van elkaar kunnen leren en wanneer er na de sessie nog vragen waren of opmerkingen voor het onderzoek konden die worden achtergelaten op een post-it op de borden buiten de lokalen.

De sessievoorzitters aan het woord

Na een dag met zo veel sessies, waar niet iedereen bij elke sessie aanwezig kon zijn, is het belangrijk om even centraal de dag af te sluiten en een samenvatting te horen van de sessie voorzitters, maar ook van de onderwijsprofessionals. De sessievoorzitters gaven een korte terugblik op de sessies en wat de input en opmerkingen waren van de onderwijsprofessionals die naar voren kwamen tijdens de sessies.

Hoe kunnen we het generaliseren?
Iets wat bij meerdere rondes naar voren kwam is of en hoe een kleinschalig onderzoek te generaliseren is naar een andere school of naar een grootschaligere setting. Elke school is verschillend, dus wat voor de een wel werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom is het belangrijk om input te krijgen vanuit het werkveld en samen te kijken naar hoe het in kaart moet worden gebracht, wat er gemiddeld kan worden genomen uit de onderzoeken en welke uitzonderingen erbij komen kijken.

Hoe kunnen we het implementeren?
En als je die kennis en resultaten hebt, wat dan? Dit is ook iets wat meermaals naar voren kwam. Hoe kunnen we de kennis implementeren? Wat kunnen de onderwijsprofessionals hier mee? Wederom was de conclusie dat er samen met mensen uit het werkveld rond de tafel moet worden gezeten om te kijken hoe de kennis op de juiste manier kan worden toegepast. Zodat de onderwijsprofessionals daadwerkelijk de geteste theorieën kunnen toepassen.

Wanneer kunnen we het gaan gebruiken?
Bij sommige sessies waren er onderzoeken die tot een meer tastbaar product leidden. Dit gaf al meteen een heel concreet beeld wat onderzoek kan bijdragen aan de praktijk. Scholen gebruiken het al of kunnen het meteen gaan gebruiken. Het loont dus om samen te werken met de onderwijsprofessional om dit soort tastbare producten te kunnen ontwerpen die direct kunnen worden ingezet.

Hoe kunnen we het begrijpelijk maken voor iedereen?
Het was erg waardevol om samen te spreken over de onderzoeken, niet alleen vanuit onderwijsprofessionals, maar ook vanuit de onderzoekers. Als onderzoeker kijk je heel anders naar een probleem dan wanneer je er vanuit de praktijk naar kijkt, en daarom is er input nodig vanuit het werkveld. Hieruit bleek ook dat onderzoekers soms toch veel jargon gebruiken, en dat een dag als deze waardevol kan zijn om te zorgen dat de resultaten toch in begrijpelijkere taal kan worden omgezet.

Een jaarlijks evenement

Een van de conclusies die uit deze dag kan worden getrokken is dat dit evenement vaker moet plaatsvinden. Er werd aangegeven dat mensen meerdere rondes bij wilden wonen die ze interessant vonden, maar dat ze een keuze moesten maken en zo niet alles konden meekrijgen. Daarnaast zijn er nog veel meer onderzoeken binnen het BSI die niet een informatiesessie hebben gegeven en er is dus nog veel meer kennis om te delen. Vanuit de zaal werd ook aangegeven dat een evenement als dit vaker moet plaatsvinden, want beide kanten profiteren hiervan.