Behavioural Science Institute
Zoek in de site...

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar rekenen in het brein bij kinderen van 9-10 jaar oud

Waarom dit onderzoek?

Rekenen en brein

Wanneer kinderen moeite hebben met rekenen, is het belangrijk om uit te zoeken hoe dit komt. Wij weten echter nog niet precies waarom sommige kinderen wel rekenproblemen ontwikkelen en andere niet. Cognitieve vaardigheden (zoals geheugen) spelen mogelijk een rol, maar ook bijvoorbeeld informatieverwerking in het brein is belangrijk. In dit onderzoek proberen wij een antwoord te krijgen op de vraag wat precies de relatie is tussen deze cognitie vaardigheden, informatieverwerking in het brein en rekenvaardigheden bij kinderen.

Welke participanten zoeken wij?

Aan dit onderzoek mogen kinderen (9-10 jaar oud) meedoen; deze kinderen kunnen niet mee doen als ze aan het hoofd zijn geopereerd, epilepsie, linkshandig zijn of andere neurologische aandoeningen hebben en medicijnen hiervoor slikken.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen: een korte elektro-encefalogram (EEG) meting, het uitvoeren van cognitieve taken (werkgeheugen en getalbegrip) en een rekentaak.

In de hersenen wordt informatie overgedragen door elektrische activiteit van de zenuwcellen. Deze elektrische activiteit, die door de hersenen zelf wordt geproduceerd, kan door middel van sensoren worden opgepikt, gemeten en worden vastgelegd. Dit wordt ook wel een EEG meting genoemd. Voor de EEG plaatst de onderzoeker een cap gemaakt van elastisch materiaal op het hoofd. Dit is volledig veilig en pijnloos. De gegevens verkregen in dit onderzoek kunnen niet vanuit een klinisch perspectief worden bekeken. Het onderzoek zal niet langer dan 2 uur duren en vindt plaats in het Maria Montessorigebouw (Radboud Universiteit, BSI).

Risico's en ongemakken?

Er zijn geen risico’s voor de gezondheid en veiligheid van uw kind. De EEG brengt mogelijk een ongemak met zich mee doordat er gel in het haar komt. Dit kan na het onderzoek gemakkelijk uit het haar worden gewassen. Shampoo en handdoeken zijn beschikbaar in het lab.

Vergoeding en afspraak plannen?

Als dank voor u medewerking ontvangt u een waardebon t.w.v. 20 euro en reiskosten worden vergoed. Mocht u een afspraak willen inplannen of meer informatie willen, neem dan gerust contact op met rekenen2019@gmail.com.