Behavioural Science Institute
Zoek in de site...

Tablet als instrument voor de leraar

Leren_met_tablets_JosLammers_HH

Leerlingen leren sneller spellen en rekenen met onderwijsprogrammas' op een tablet die zich aanpassen aan het niveau van de leerlingen. Dit blijkt onderzoek van de Radboud Universiteit in opdracht van Kennisnet.

Hoofdonderzoeker Inge Molenaar: ‘Een tablet met adaptieve onderwijstechnologie is iets anders dan een tablet alleen. De leerkracht geeft gewoon uitleg, maar de leerlingen maken de opdrachten op de tablet in plaats van op papier. Het systeem herkent de voortgang van leerlingen en past de opdrachten daarop aan. Leerlingen zien meteen of een antwoord goed of fout is. De leerkracht krijgt ook direct inzicht in de vorderingen van de klas en van leerlingen. De adaptieve onderwijstechnologie kan dus gezien worden als een instrument voor de leerkracht om goed om te gaan met verschillen tussen leerlingen.’

Tablet versus papier

Scholieren die de adaptieve onderwijstechnologie Snappet gebruikten om opdrachten te maken voor rekenen en spelling zijn vergeleken met scholen die papieren werkboeken gebruikten.
Ruim vierhonderd leerlingen deden mee aan het onderzoek. De leerlingen uit groep 4 boekten meer vooruitgang op spelling en de leerlingen uit groep 6 bereikten betere resultaten met rekenen en spelling in vergelijking met de scholen die met een papieren werkboek werkten.

Onderwijs op maat

Verder valt op dat alle leerlingen relatief evenveel vooruitgaan gedurende het schooljaar. Meestal groeien slimme leerlingen minder, omdat zij veel al weten. Met de tablet worden zij nu ook meer op niveau uitgedaagd. Er lijkt sprake te zijn van parallelle leerlijnen voor sterke, gemiddelde en zwakkere leerlingen, terwijl in scholen die met een ‘papieren methode’ werken, leerlingen vaak meer naar elkaar toe groeien (convergerende leerlijnen).

Lees de onderzoeksrapporten: De tablet als instrument voor de leraar (pdf, 1,4 MB), Rapportage kennisnet (pdf, 1,4 MB) of kijk op: https://www.kennisnet.nl/artikel/leerlingen-presteren-beter-dankzij-slimme-tablet/