Alexis de Tocqueville
Alexis de Tocqueville

Tocqueville, Religie en Democratie

Op het Tocquevilleblog reflecteren toonaangevende auteurs op maatschappelijke kwesties die van cruciale betekenis zijn voor het functioneren van onze democratie.

Actuele posts

De wet

Blasfemiewetten terug van weggeweest?

Samuel Vandeputte schrijft in dit blog over de mogelijke terugkomst van blasfemiewetten.

De drukte in de moderne maatschappij

Resonantie in de Democratie

In dit blog beschrijft Robert van Putten het denken van de Duitse denker Hartmut Rosa.

Kerk in de stad

Het belang van bezielde instituties

In deze Blog schrijft Maurits Potappel, promovendus aan de Theologische Universiteit Utrecht, over het belang van bezielde instituties.

Publicaties

Verzamelde blogs

De belangrijkste posts worden ieder jaar gebundeld in het Tocqueville Blogboek. Download de blogboeken hier gratis.

Verwante publicaties

voorkant blogboek tocqueville 2023

Wie was Alexis de Tocqueville

Denker, politicus, edelman

In 1831 begon de jonge edelman Alexis de Tocqueville aan een reis naar het verre Amerika. Hij ondernam die reis met zijn goede vriend Gustave de Beaumont. Vanaf het begin al was duidelijk dat de vrienden zelf een veel verdergaand doel
hadden: het verkennen van de Amerikaanse samenleving en het geheim van de werking van de democratie. Bij terugkomst schreef Alexis de Tocqueville hierover een boek: Democratie in Amerika.

Meer over denker, politicus, edelman

Zijn gedachtegoed

Wanneer is er sprake van een geslaagde democratie? Onder welke maatschappelijke en culturele voorwaarden kan een waarlijke democratie bestaan? Welke gevaren bedreigen een democratie? Deze vragen intrigeerden Alexis de Tocqueville (1805 – 1854). Zelf aristocraat, leefde hij in tijd van overgang van een aristocratische naar een democratische samenleving en hij voelde haarscherp aan dat democratie de toekomst had.

Meer over zijn gedachtegoed

Tocqueville over religie

Volgens Alexis de Tocqueville is religieus geloof één van de bestaansvoorwaarden voor een goed functionerende democratie. Kenmerk van de mens in een democratisch tijdperk is sociale gelijkheid. De democratische mens die gelijk is aan alle andere mensen wordt al snel een individualistische mens: een mens die vooral georiënteerd is op iets kleins, namelijk zichzelf.

Meer over religie

De reis door de VS

Toen Tocqueville en Beaumont hun reis maakten (1831 - 1832), bestonden de Verenigde Staten uit 24 staten. Op hun tocht hebben de twee vrienden de meeste van die staten bezocht. Totaal waren zij negen maanden op pad. Het langste verbleven zij in de noordelijke staten.

Meer over de reis door de VS

Contact

Het Tocquevilleproject is ook te vinden op Instagram en LinkedIn.