Proefjes en demonstraties

Hoe is het om onderzoeker te zijn? Tijdens ons Open Huis kun je zelf aan de slag met allerlei proefjes en onderzoek. Ook laten onze onderzoekers je zien hoe hun onderzoek eruit ziet. De meeste demo's zijn doorlopend van 11.00 tot 16.00 uur, anders staat er een andere tijd opgeschreven. De proefjes en demonstraties zijn bedoeld voor alle leeftijden.

VR bril boogschieten

Handboogschieten met VR

Durf jij de uitdaging aan? In een virtuele omgeving pijl en boog schieten. Het voelt net echt. Kom het ervaren!

Locatie: Huygensgebouw Straat voor Vleugel 5

Van der Graaff generator

Van der Graaff generator

Met dit kenmerkend apparaat kunnen we enorm spanning opwekken waarmee we je haren recht overeind kunnen zetten, bliksemflitsen creëren en schotels laten wegvliegen! Dat wordt spannend!

Locatie: Huygensgebouw Straat voor HG 00.075

Bekijk echte organoïdes

Bekijk echte mini-organen

Een organoïde is een kunstmatig gekweekt mini-orgaan. Organoïden worden buiten het lichaam (in vitro) gemaakt uit stamcellen, en worden zo geprogrammeerd dat ze uitgroeien tot een verkleinde en versimpelde, maar werkende versie van een biologisch orgaan. Organoïden kunnen heel nuttig zijn om bijvoorbeeld medicijnen te testen. Bij deze activiteit kun je echte organoïden onder de microscoop bekijken. En lukt het jou om alle organen op de juiste plek in de menselijke modelpop te plaatsen?

Locatie: Huygensgebouw Straat voor de lockers bij collegezalen 00.303, 00.304 en 00.307

Open Huis

Gravity Well

Astronauten, kometen en sterren zweven in de ruimte. Is er dan geen zwaartekracht in het heelal? Jawel! Kom naar onze Gravity Well en we leggen je haarfijn uit hoe het zit. Maar pas op! Misschien wordt er wel zo hard aan je getrokken dat je in een zwart gat beland!

Locatie: Huygensgebouw HG 00.071

Stikstofijsjes

IJsjes maken met stikstof

Ben je na alle proefjes en demonstraties toe aan iets verkoelends? Kom dan een gratis stikstofijsje eten! Het is een feest om te zien hoe het ijsje ter plekke voor je wordt gemaakt, en het is ook nog eens heel lekker!

Locatie: Huygensgebouw Straat voor HG 00.023

Ames Window demo

Optische illusies

Kan jij je eigen ogen wel vertrouwen? Zie je wel echt wat er voor je ogen gebeurt? Kom langs en onderga zelf hoe jouw ogen je voor de gek kunnen houden bij onze optische illusies! 

Locatie: Huygensgebouw Straat voor Vleugel 5

Mobiele kamers op land

Meten van broeikasgasemissies

Het meten van broeikasgasemissies uit land en water was tot voor kort een handmatige en daardoor arbeidsintensieve activiteit. De afdeling Aquatische Ecologie & Milieubiologie heeft samen met het TechnoCentrum instrumenten ontwikkeld waarmee broeikasgasemissiemetingen geautomatiseerd kunnen worden uitgevoerd. Kijk mee en zie hoe we met deze methode beter kunnen begrijpen hoe omgevingsfactoren (zoals weersomstandigheden en waterstanden) de broeikasgasemissies beïnvloeden.

Locatie: Huygensgebouw 1e etage voor Vleugel 1 en Kassencomplex

De Slinger van Foucault

Slinger van Foucault

Wat is het verhaal achter deze messing bal van maar liefst 100 kilogram? Adriaan König legt uit wat de Fransman Foucault in 1851 ontdekte.

Locatie: Huygensgebouw Hoofdingang

DNA Isoleren

Isoleer DNA van een aardbei

DNA is de drager van je erfelijke informatie, wat voor een groot deel bepaalt hoe je er uit ziet en bijvoorbeeld waar je talent voor hebt. In ons laboratorium in het RIMLS bestuderen we de processen die op het DNA plaatsvinden zodat de juiste eiwitten worden gemaakt. Bij deze activiteit isoleer je je eigen DNA uit wangslijmvliescellen (speeksel)! Verder vertellen we je hoe we in ons laboratorium dit DNA nog verder bestuderen, en beantwoorden we graag je vragen hierover. Ook kan je een spel spelen waarbij je leert hoe DNA in stamcellen werkt om deze bijvoorbeeld richting huidcellen te sturen.

Locatie: Huygensgebouw Straat voor de lockers bij collegezalen 00.303, 00.304 en 00.307

Taalrace demo

Taalrace

Volwassenen kunnen een nieuwe taal vaak heel snel leren. Maar zijn ze net zo snel als kinderen? Wie is er sneller, denk jij? Durf jij de uitdaging aan? Speel onze domino-taalrace, daag je familie en vrienden uit en kom erachter wie sneller is. Funfact: je leert tegelijk een beetje IJslands!

Wiskundespeeltuin

Wiskundespeeltuin

Houd jij van puzzelen en ben je niet bang voor een moeilijke hersenkraker? Buig je dan over de onze wiskundige breinbrekers. We hebben uitdagingen voor zowel de allerjongsten als de gevorderde puzzelaars. Heb je alles goed opgelost, dan krijg je ook nog een leuk prijsje!

Locatie: Huygensgebouw 1e etage vide boven Giga-Bite

Een miniwereld in je kamer demo

Een miniwereld in je kamer

Een miniwereld in een glazen pot? Ja hoor, dat kan! Overleeft dit ecosysteempje als je de deksel erop schroeft? Ja, ook dat kan. In de kassen van de universiteit, maak je je eigen ecosysteem in een glazen pot, die je daarna mee naar huis kunt nemen. Zo heb je dan een eigen miniwereld in je kamer staan.

Locatie: Kassencomplex

Spectroscopie Kouder dan Koud demo

Spectroscopie: Kouder dan Koud

In ons laboratorium maken we gebruik van imposante machines en lasers om koude moleculen in hoog detail te bestuderen. Maar hoe werkt dat dan precies? Dit zullen we jullie aan de hand van een aantal demonstratieproeven laten zien, en misschien zelfs wel laten proeven!

Locatie: Huygensgebouw Straat voor HG00.068

Stoeien met de bouwstenen van materialen

Stoeien met de bouwstenen van materialen

Heb jij je weleens afgevraagd hoe een potlood eruitziet als je héél ver inzoomt? Of waarom een potlood niet aan je koelkast blijft plakken, maar een koelkastmagneet wel? Met korte opdrachtjes van ongeveer 15 minuten kun je hier meer leren over de eigenschappen van materialen, en over hoe we die eigenschappen kunnen voorspellen met de computer.

Locatie: Huygensgebouw HG 00.308

Nanomotoren

Nanobots als nieuw geneesmiddel

Net zoals auto’s mensen naar hun bestemming brengen, sturen nanomotoren medicijnen naar de juiste plek in menselijk lichamen. Maar hoe zorgen we dat ze op de juiste plek aankomen? We laten het je in een korte demonstratie zien.

Locatie: Huygensgebouw HG 03.810

Programmeren legobots

Programmeren met Scratch en Legorobots

Je kunt aan de gang met LEGO ® robots en Scratch. Lukt het jou om de robot te programmeren?

Locatie: Huygensgebouw Straat bij lockers collegezalen

mad science elektrische circuits

Elektrische circuits

Bij dit funstation nemen we je mee in het concept elektriciteit en leggen wij het verschil met stroom en statische elektriciteit uit. Hierbij werken wij met een energy-stick waardoor we het lichaam veranderen in een geleider, we laten stroom door jouw lichaam lopen! Ook nemen we een plasma bol mee om je te laten ervaren wat wel en geen stroom geleidt. En met al die kennis kun je zelf aan de slag om stroomkringen te bouwen en je eigen elektrische apparaten te bouwen! 

Locatie: Huygensgebouw Straat voor HG00.075

hersenen bekijken onder de microscoop

Leer hoe je brein leert

Ons brein staat nooit stil. Steeds weer worden er verbindingen in ons brein aangemaakt of aangepast en oude verbindingen verwijderd. Zo kan ons brein zich aanpassen aan de omgeving en zo goed mogelijk op die omgeving reageren. Wij laten zien hoe we onder de microscoop hersenverbindingen kunnen zien veranderen en vertellen je hoe ons onderzoek kan helpen om hersenaandoeningen zoals autisme of de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen.

Ooievaar

De Vlugge Vogelquiz

Of je nou in de grote stad woont of op het platteland, je ziet en hoort vogels overal. Maar hoe goed ken jij die gevederde vrienden om je heen? Test jezelf en doe mee met De Vlugge Vogelquiz. Iedereen van jong tot oud kan meedoen, je hoeft geen vogelaar te zijn! Na de quiz leer je ook waarom vogelkennis nuttig is, en waarom we op onze faculteit onderzoek doen naar vogelen.

Tijd: 11.30, 13.00, 14.00 en 15.00 uur
Locatie: Huygensgebouw HG 00.514

Deelnemer aan visuele illusie en demo nacht

Visuele illusies knutselen

Meer informatie volgt.

Tijd: 11.00 - 14.30 uur
Locatie: Huygensgebouw HG 00.506

Logo Hersenolympiade

De Nederlandse Hersenolympiade

Zit jij in de bovenbouw van de middelbare school en heb je altijd al willen weten hoe je hersenen werken? Geef je dan op voor de Nederlandse Hersenolympiade. Tijdens deze workshop krijg je alvast een voorproefje van de hersenolympiade, en kun je vragen stellen aan de onderzoekers die elk jaar de Olympiade organiseren.

Locatie: Huygensgebouw Straat voor HG 00.075

Poster tentoonstelling Women in mathematics

Postertentoonstelling "Celebrating Women in Mathematics"

Bezoek de postertentoonstelling ter ere van tien vrouwen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan verschillende vakgebieden van de wiskunde.

Locatie: Huygensgebouw Straat voor Vleugel 1 en 2

Creativiteit onderzoek demo

Creativiteit onderzoek

Ben jij creatief? In ons onderzoek hebben we aangetoond dat er een verband is tussen ADHD en creativiteit. In een live-experiment kun ij je creativiteit testen en zien hoe dit relateert aan ADHD. Voor de kinderen hebben we een creatieve teken opdracht.

Tinders met Avatars demo

Tinder met avatars

Tinderen met avatars! In dit speelse experiment onderzoeken we de relatie tussen echte en digitale mensen. Bekijk video’s van avatars en beoordeel hoe 1) begrijpelijk, 2) sympathiek en 3) menselijk ze zijn.

Van wie zijn de hersenen demo

Van wie zijn deze hersenen?

Weet jij hoe de hersenen van de leeuw eruitzien? Denk jij dat je het verschil kunt zien tussen de hersenen van een kind en een ouder iemand? Test je kennis en vaardigheden, leer over de verschillende hersenen en kom te weten hoe wetenschappers weten dat mensen ongeveer 86 miljoen neuronen hebben (we gebruiken soep om dit uit te leggen, echt waar!)

Brain Quiz demo

Brain Quiz

Leer 10 feiten over het brein op een grappige en interactieve manier.

Neurobiology brain

Bekijk de hersenen in 3D en voer zelf ook enkele (snij)bewerkingen uit. Daarnaast hebben we gave BrainArt afbeeldingen hangen.

Bioscoop demo

Bioscoop

Bekijk verschillende korte films over een divers aantal onderzoeken en laboratoria van het Donders Instituut.

Baby Research Center

Baby & Child Research bus

Ga samen met babypop Robin op onderzoek uit! Of doe mee met enkele van onze spelletjes en beleef hoe het is om als (klein) kind mee te doen aan onderzoek van het Baby & Child Research Center.

Doorzichtig brein demo

Kijken door een doorzichtig brein

Welke hersencellen slaan een herinnering op? Zijn bepaalde hersencellen anders met elkaar verbonden bij patiënten met autisme? Om deze vragen te beantwoorden is het handig om hersencellen in 3D in intact weefsel te bekijken. Kom in onze laboratoria kijken hoe we weefsel doorzichtig maken en met een speciale microscoop scannen om dit te kunnen doen!

Leer meer over genen demo

Leer meer over je genen

Je DNA ofwel je genetisch materiaal, wat is dat nou, hoe ziet het eruit en wat voor informatie kan je er nu uithalen? Kom bij ons een DNA-kralenarmband maken en/of speel het spel DNA-detective spelen en ontdek wie de dader is.  

Dertigersbrein demo

Help jij het dertigersbrein te ontrafelen?

Om het brein van dertigers te ontrafelen is de Healthy Brain Study opgezet. Wij willen graag nog meer dertigers uit de regio vertellen over ons unieke onderzoek en zijn daarom aanwezig tijdens het Open Huis. Maak gerust een praatje met ons promotieteam (te herkennen aan de oranje shirtjes).

Neurodevelopment Lab

Hoe ontstaat je brein?

Heb je je ooit afgevraagd hoe de hersenen zich vormen? Ieder deel van onze hersenen ziet er net even anders uit en heeft zijn eigen functie. Om ervoor te zorgen dat het brein zich op de goede manier vormt, moeten hersencellen informatie met elkaar uitwisselen. In het Neurodevelopment Lab onderzoeken we hoe die cellen dat doen. Lijkt het je leuk om dit zelf te ontdekken? We laten je zien hoe ons lab eruit ziet en je kunt ook zelf aan de slag. Zo kun je hersenen onder de microscoop bekijken en leuke activiteiten doen die je meer leren over hoe ons brein ontstaat. ​

 

Als insecten konden praten

Als insecten konden praten

Wist je dat kleine beestjes ons kunnen vertellen of een aquatisch ecosysteem ‘gezond’ of ‘vervuild’ is? Door macro-invertebraten (bv. steenvliegen, eendagsvliegen, wormen, libellen en bloedzuigers), die verzameld zijn in verschillende wateromgevingen, te bekijken onder het vergrootglas kan je het verband tussen deze 'insecten' en watervervuiling begrijpen.

Locatie: Huygensgebouw Straat voor HG 00.029

Microbiologie demo

Microbiologie: ontdek een verborgen wereld

Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen. Micro-organismen, waaronder bacteriën, komen bijna overal voor. De meeste bacteriën zijn goed en heel belangrijk voor een gezonde wereld en gezonde mensen. Op de afdeling Microbiologie doen wij onderzoek naar deze bacteriën. Bij ons kan je in de wereld van een echte onderzoeker duiken en ontdekken wat micro-organismen precies zijn en hoe ze kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld het zuiveren van afvalwater. Kom langs voor een rondleiding, trek een labjas aan en duik het ‘Do-It-Yourself’ lab in om DNA te isoleren, bekijk bacteriën onder de microscoop en maak kans op een mooie prijs. Kortom, genoeg om te beleven!

Locatie: Huygensgebouw HG 00.539

Phylogenetic by Michael Waraksa

Pauzeren en Reflecteren

Wetenschappers kunnen tegenwoordig steeds meer. Er worden apparaten en technieken ontwikkeld om het enorme heelal te observeren, evenals om de kleinste moleculen alsmaar beter te begrijpen. Bij dit laatste kun je bijvoorbeeld denken aan de mogelijkheden van gen-bewerkingstechniek of digitale applicaties (apps) die jouw gezondheid 24/7 kunnen monitoren. Echter, nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen creëren ook een gelegenheid om (pro-actief) na te denken over ethische en maatschappelijke dilemma’s die ontstaan. Willen we alles wat kan? Wie mag beslissen over wat er wel en niet op de markt komt? Kunnen en mogen burgers meepraten over nieuwe onderzoeksrichtingen, en zo ja, in wat voor een vorm en op welke momenten?  In de sessie ‘Pauzeren & Reflecteren’, georganiseerd door het Institute for Science in Society, gaan we graag in gesprek over deze onderwerpen. Wij zorgen voor drinken en versnapering en zien uit naar het gesprek met jou!

Locatie: Huygensgebouw Straat voor Vleugel 6

Spectroscopie demo

Spectroscopie

Astronomen zijn echte puzzelaars. Door naar het licht van sterren en planeten te kijken kunnen we uitvogelen waarvan ze gemaakt zijn. Daarvoor gebruiken we spectroscopen. Kom puzzelen en ontdek hoe we die puzzels oplossen.

Locatie: Huygensgebouw HG 00.071

Black hole

Hoe heet de volgende exo-planeet?

De James Webb Space Telescope heeft vele nieuwe planeten ontdekt die rond andere sterren draaien. Die planeten krijgen een saai nummer, maar ook een gave naam! Daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Help jij ons om een leuke naam voor een exo-planeet te bedenken?

Locatie: Huygensgebouw HG 00.071

Open Huis

Waarom je hersenen na vandaag nooit meer hetzelfde zijn

Je hersenen veranderen steeds. Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen je hersencellen door dingen die je mee maakt, je gedachten en je gevoelens. Kom zelf kijken hoe je hersenen veranderen en hoe onderzoek hiernaar ons kan helpen om hersenaandoeningen beter te begrijpen!

Locatie: Huygensgebouw HG 00.065

Open Huis

Uitleg proefdieronderzoek

Terwijl we het liefst onderzoeksmethoden gebruiken waarvoor proefdieren niet nodig zijn, zijn voor diverse onderzoeksvragen de proefdieren helaas nog wel nodig. Bij onze stand zal uitgelegd worden waarom er nog proefdieronderzoek gedaan wordt, hoe dat gedaan wordt, wat de regels zijn, en wat wordt ondernomen om de dieren een zo aangenaam mogelijk leven te geven.

Locatie: Huygensgebouw Straat tegenover HG 00.029

Glittertattoos demo

Glittertattoos

Kom naar het Trigon-gebouw voor een glittertattoo van een brein, of laat een mooie microscoop-glittertattoo zetten in het Huygensgebouw!

Locatie: Trigongebouw en Huygensgebouw

Praktische informatie

De Faculty of Science is jarig en opent haar deuren samen met het Donders Institute. Ons Open Huis vindt plaats op zaterdag 1 oktober in het Huygensgebouw en het Trigongebouw. De dag begint om 11.00 uur en zal tot ongeveer 16.00 uur duren. Het is niet nodig om je aan te melden.

Locaties

Huygensgebouw
Heyendaalseweg 135
6525 AJ Nijmegen

Trigongebouw
Kapittelweg 29
6525 EN Nijmegen

Contact

Heb je vragen over deze dag? Neem dan contact op met de afdeling Marketing & Communicatie via communications-science [at] ru.nl.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.