Aanmeldprocedure numerus fixus - Nederlandse vooropleiding

Je moet eerst zeker weten dat je voldoet aan de toelatingseisen van de fixusopleiding waarvoor je je wilt aanmelden. Om je aan te melden voor een fixusopleiding moet je uiterlijk 15 januari een verzoek tot inschrijving indienen via Studielink. Volg vervolgens de stappen die hieronder staan.

Stappenplan

 1. Stap 1: Dien een verzoek tot inschrijving in via Studielink

  Om je aan te melden voor een numerus fixusopleiding moet je uiterlijk 15 januari een verzoek tot inschrijving indienen bij Studielink. Dit kan vanaf 1 oktober. Vergeet hierbij niet je volledige vakkenpakket in Studielink te vermelden.

  Naar Studielink

  Aanmelden bij maximaal twee fixusopleidingen per jaar

  Je mag je voor maximaal twee fixusopleidingen per jaar aanmelden. Alleen bij onderstaande twee combinaties mag je je niet tegelijk aanmelden:

  • Geneeskunde aan de Radboud Universiteit + Geneeskunde aan een andere universiteit
  • Tandheelkunde aan de Radboud Universiteit + Tandheelkunde aan een andere universiteit

  Alle andere combinaties zijn wel toegestaan.

  Let op: je hebt een DigiD nodig

  Voor het aanmelden in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen eigen DigiD? Vraag deze dan ruim voor de aanmelddeadline aan via digid.nl. Het duurt meestal vijf werkdagen voor je je eigen DigiD hebt. Woon je (nog) niet in Nederland? Dan kun je geen gebruik maken van DigiD en moet je met een Studielink gebruikersnaam en wachtwoord inloggen.

 2. Stap 2: Vul het vragenformulier in (alleen als je niet direct toelaatbaar bent)

  Als je niet direct voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor deelname aan de selectieprocedure, dan ontvang je kort na jouw aanmelding een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Application. Hier vind je een vragenformulier dat gaat over jouw vooropleiding. Vul dit formulier zo snel mogelijk in. We doen ons best om de toelatingsvoorwaarden die gelden voor jouw situatie binnen drie weken naar je te sturen.

  Let op: zorg dat je uiterlijk 31 juli hebt voldaan aan de toelatingsvoorwaarden of uitstel hebt aangevraagd. Bij uitstel is de deadline om te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden 31 augustus

 3. Stap 3: Deelnemen aan de selectieprocedure

  Er melden zich jaarlijks meer toelaatbare studenten aan dan waarvoor plek is. Daarom moet je, als je (voorwaardelijk) bent toegelaten, nog deelnemen aan de selectieprocedure. Kort na 15 januari ontvang je een e-mail met informatie over de selectieprocedure. Deze procedure verschilt per opleiding. Hoe de selectie er voor jouw opleiding uitziet, staat op de opleidingspagina bij Toelating en inschrijving. Wanneer je op deze pagina bent, scroll dan naar beneden om meer te lezen over de selectieprocedure. Ook kan je dit lezen in het Reglement Selectie en Plaatsing. Houd er rekening mee dat de selectieopdrachten plaatsvinden in februari of maart.

 4. Stap 4: Ontvangst rangnummer

  Studielink maakt de toegekende rangnummers bekend op 15 april. Als je een rangnummer hebt gekregen dat binnen het aantal beschikbare plaatsen valt, krijg je via Studielink een plaats aangeboden. 

  Is je rangnummer hoger dan het aantal beschikbare plaatsen? Dan plaatsen we je automatisch op onze wachtlijst. Trek je aanmelding in Studielink in ieder geval niet terug, want dan kunnen we je geen plaats meer aanbieden. Als iemand een plaats weigert, niet op tijd accepteert of zakt voor het (eind)examen, dan krijgt de volgende persoon op de ranglijst die plaats aangeboden. Je kunt dus na 15 april alsnog een plaats aangeboden krijgen. Studielink stuurt je dan een bericht. Houd daarom je e-mail (inclusief spam inbox) en je account in Studielink goed in de gaten. 31 augustus is de laatste dag dat de Radboud Universiteit jou alsnog een plaats kan aanbieden.

  Vragen over je rangnummer?

  Inhoudelijke vragen over de selectieprocedure (bijvoorbeeld over rangnummers en uitslagen van toetsen) kun je via e-mail stellen aan de opleiding.

  Bezwaar maken tegen de hoogte van je rangnummer?

  Wil je bezwaar maken tegen de hoogte van je rangnummer? Dat kan dit binnen zes weken na ontvangst van je rangnummer. Je maakt bezwaar via het klachtenloket.

 5. Stap 5: Accepteer je plaats

  Als je een plaats krijgt aangeboden, moet je deze binnen twee weken via Studielink accepteren of weigeren. Anders vervalt je plaats. Als je jouw plaats wilt weigeren, annuleer dan zo snel mogelijk je inschrijfverzoek in Studielink. We kunnen je plaats dan aan iemand anders geven.

  Bij aanmelding van twee opleidingen met numerus fixus

  Heb je je voor twee opleidingen met een numerus fixus aangemeld en krijg je twee plaatsen aangeboden? Dan geldt ook dat je binnen twee weken moet accepteren of weigeren. Accepteer je de plek die je als laatste aangeboden krijgt, dan vervalt automatisch de eerst geaccepteerde plek. Wil je de opleiding die je als eerste aangeboden kreeg? Annuleer dan je inschrijfverzoek van de opleiding die je als tweede aangeboden kreeg.

  Voorbeeld: je meldt je aan voor opleiding A en B. Je hoort in april dat je een plaats aangeboden hebt gekregen voor opleiding A, en je accepteert deze binnen twee weken. Vervolgens hoor je in juli dat je ook aangenomen bent voor opleiding B. Als je jouw plaatsing bij opleiding B binnen twee weken accepteert, vervalt automatisch jouw plaatsing bij opleiding A. Wil je toch liever opleiding A volgen? Annuleer dan je inschrijfverzoek voor opleiding B in Studielink. Je mag uiteindelijk maar met één opleiding met een numerus fixus starten.

Rond je inschrijving af

Als je jouw plaats hebt geaccepteerd kun je je halverwege juni inschrijven voor de opleiding. Rond je inschrijving uiterlijk 31 juli af.