De studiekeuzecheck

Wij vinden het belangrijk dat je een weloverwogen studiekeuze maakt. Daarom ontvang je, na je aanmelding bij een bacheloropleiding, een uitnodiging voor de studiekeuzecheck. Deze bestaat uit het invullen van een vragenlijst over je motivatie en soms ook uit een persoonlijk gesprek.

Stappenplan

 1. Stap 1: Bekijk of de studiekeuzecheck onderdeel is van je aanmeldprocedure

  Je ontvangt geen studiekeuzecheck wanneer je:

  • je aanmeldt met een buitenlands diploma;
  • meedoet aan een selectieprocedure;
  • je aanmeldt voor de opleidingen van de Medische faculteit. Zij volgen een eigen procedure.

  Als je je na 1 mei aanmeldt, heb je geen recht meer op de studiekeuzecheck of een advies. Deelname aan de studiekeuzecheck is mogelijk tot 30 juni. 

 2. Stap 2: Digitale vragenlijst invullen

  Nadat je bent aangemeld voor de opleiding ontvang je een digitale vragenlijst. De vragen in deze lijst gaan over je studiekeuze, je motivatie en je verwachtingen van het eerste jaar. Vul de vragenlijst in. Je hoeft dit niet voor te bereiden, maar zorg er wel voor dat je je overgangscijfers van 5 naar 6 vwo bij de hand hebt. Mocht je deze niet hebben, vul dan je eindexamen cijfers in. Jouw antwoorden kunnen leiden tot een positief oordeel of een uitnodiging voor een studiekeuzeactiviteit. Als jouw antwoorden leiden tot een positief oordeel dan ontvang je binnen 3 weken een e-mail van de Radboud Universiteit. Ontvang je geen e-mail? Dan zijn jouw antwoorden aanleiding om je uit te nodigen voor een studiekeuzeactiviteit. Je wordt na 1 maart (binnen 3 weken) uitgenodigd door de opleiding. Je ontvangt dan ook nadere informatie over hoe deze activiteit eruit ziet en hoe je kunt deelnemen.

  Wanneer je jezelf hebt aangemeld voor meerdere opleidingen, dan ontvang je de studiekeuzecheck voor de opleiding waarvoor je je het eerste aangemeld hebt. Mocht je deze ook willen voor de tweede opleiding, dan kun je contact opnemen met onze Centrale Studentenbalie centralstudentdesk [at] ru.nl (centralstudentdesk[at]ru[dot]nl).
  Afhankelijk van de antwoorden ga je naar Stap 3 of 4.

 3. Stap 3: Uitnodiging persoonlijk gesprek (niet bij alle opleidingen)

  Op basis van je antwoorden uit de digitale vragenlijst kunnen we je uitnodigen voor een persoonlijk gesprek over jouw studiekeuze met een studieadviseur van de opleiding. De opleiding neemt hiervoor dan contact met jou op. Dit gesprek heeft als doel dat jij de juiste studiekeuze maakt.

  Dit filmpje licht toe wat het doel is van dit gesprek en wat je kunt verwachten.

 4. Stap 4: Het studiekeuzeadvies

  Je ontvangt een studiekeuzeadvies per e-mail, bewaar deze goed. Voor alle aanmeldingen geldt dat de Radboud Universiteit het e-mailadres gebruikt dat je zelf in Studielink opgeeft. Je krijgt één van de volgende adviezen:

  • Positief: we verwachten dat de opleiding bij je past en je kunt verder met de afronding van jouw inschrijving, zodat je per 1 september kunt starten met de opleiding.
  • Heroverweeg studiekeuze: wij raden aan om je te heroriënteren en te kijken naar andere opleidingen. Onze studievoorlichters en studiekeuzebegeleiders geven je tips hoe je daarmee verder kunt.

  Het advies is niet bindend, maar wel een serieus te nemen advies. Je kunt contact opnemen met de studieadviseur van de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld, als je het niet eens bent met het gegeven advies.

Contact

Bij vragen over de Studiekeuzecheck kun je contact opnemen met de Centrale Studentenbalie: