Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen. Heb je andere vragen, neem dan contact op met Rachèl Wannet: r.wannet@ru.nl.
Voor wie is het programma en waar moet je aan voldoen om deel te kunnen nemen?
Het programma is bedoeld voor extra gemotiveerde, getalenteerde en intelligente 5- en 6-vwo leerlingen (bij hoge uitzondering ook voor 4-vwo leerlingen) die een extra uitdaging kunnen gebruiken. Waar je rekening mee moet houden is dat je lessen op de middelbare school moet kunnen missen en dat je een extra studiebelasting bovenop je huidige programma aan moet kunnen. Ook moet je één of meerdere keren per week naar de Radboud Universiteit komen. Het niveau ligt uiteraard een stuk hoger dan je gewend bent van het vwo. In principe laten wij de selectie over aan decanen en mentoren van de middelbare school.
Wat houdt het programma eigenlijk precies in?
Je volgt een eerstejaars vak van een studie naar keuze op de universiteit. Je zit dus met de ‘echte' studenten in de collegebanken en legt aan het eind ook een tentamen af. Hoewel je een contactpersoon krijgt aangewezen, krijg je niet veel meer begeleiding dan een gewone student.
Waarom zou je meedoen; wat is de meerwaarde?
Als je een vak volgt op de universiteit krijg je een duidelijke indruk van de studie, de universiteit en het studeren. Je krijgt meer kennis, zelfvertrouwen, motivatie, enz. Je komt in contact met studenten en leert ook of die studie iets voor jou is. Als je het tentamen haalt, en je besluit om deze studie aan de Radboud Universiteit te gaan volgen, dan wordt gekeken of je een vrijstelling voor dat vak kan krijgen. Bovendien krijg je een certificaat waarop staat dat jij al op de middelbare school een universitair vak hebt gevolgd.
Ik heb de cursus gehaald. Als ik deze opleiding ga doen na het vwo, krijg ik dan voor het betreffende vak vrijstelling? Geldt de vrijstelling ook voor andere universiteiten?
Dit verschilt per faculteit, of zelfs per opleiding. Je kunt het beste contact opnemen met de facultair contactpersoon, deze kan je vraag voor de betreffende opleiding en/of faculteit beantwoorden. Indien je dezelfde studie gaat volgen aan de Radboud Universiteit wordt er dus inderdaad gekeken naar een mogelijke vrijstelling voor het vak dat je gevolgd hebt. Er zal gekeken worden of het vak inhoudelijk nog hetzelfde is als in het jaar dat de deelnemer het vak gevolgd heeft. Dat geldt echter niet als je dezelfde studie gaat volgen bij een andere universiteit. Vakken op verschillende universiteiten kunnen inhoudelijk veel van elkaar verschillen, vandaar dat dit niet mogelijk is.
Hoe weet je of je het programma aankan?
Overleg dit uitgebreid op school met je decaan, docent en/of vakdocent en leg je vragen of twijfels voor aan de facultaire contactpersoon.
Uit welke studies kun je kiezen?
Alle faculteiten, met uitzondering van de Medische faculteit, doen mee. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende vakken. Wil je weten welke vakken de studie van jouw voorkeur aanbiedt? Klik dan bij de beginpagina van ru.nl/talenten op de faculteit van je keuze en bekijk per studie welke cursussen zij aanbieden.
Hoeveel tijd kost het om mee te doen en hoeveel tijd ben ik op de universiteit?
Dat is heel verschillend. Sommige vakken kosten meer tijd dan andere. Voor sommige vakken hoef je maar één keer in de week naar de universiteit te komen, voor andere drie keer. De werkdruk is ook nog eens afhankelijk van de hoeveelheid huiswerk en je eigen werktempo. Laat je vooraf goed informeren door de contactpersoon van de faculteit (die vind je als je op de beginpagina van ru.nl/talenten op de faculteit naar keuze klikt).
Kan ik tussentijds stoppen als het toch te zwaar blijkt te zijn?
Het is natuurlijk de bedoeling dat je start met de intentie om het vak af te maken. Mocht het echt niet lukken, dan kan je in overleg met de betreffende universitaire docent of contactpersoon besluiten om de cursus te beëindigen.
Wanneer starten de periodes en hoelang duren deze?
Ook dit verschilt per opleiding of faculteit. Een collegejaar bestaat in principe uit vier kwartalen. Veel vakken duren echter een semester (twee kwartalen, en dus een half collegejaar). De startdatum zal meestal begin september of begin februari zijn. Laat je tijdig informeren door de contactpersoon van de betreffende faculteit van het vak dat je gaat volgen.
Hoe kom ik op de universiteit?
De universiteit is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station rijdt er een ‘Shuttle', een bus die om de paar minuten een rondje maakt over de campus en dan weer terug naar het station gaat. Je kunt vaak voor de deur van het gebouw waar je moet zijn, uitstappen. Ook zijn er overal op de campus fietsenstallingen.
Hoe kan ik mij aanmelden voor het talentenprogramma?
Aanmelden voor het talentenprogramma gaat via de facultaire contactpersonen. Als je, in samenspraak met bijvoorbeeld je decaan of je vakdocent, een cursus hebt uitgekozen die je wilt gaan doen, kun je een mailtje sturen naar de betreffende contactpersoon of het online aanmeldformulier invullen. De facultaire contactpersoon zal je dan verder begeleiden in het proces van aanmelden en het volgen van de cursus. Uiterlijk twee à drie weken voor aanvang van de cursus moet je aanmelding bij de facultaire contactpersoon binnen zijn.
Zijn er kosten aan het talentenprogramma verbonden?
Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van een cursus. Wel kan het zijn dat je boeken moet aanschaffen of kosten maakt voor een excursie. De facultair contactpersoon kan je precies vertellen wat je nodig hebt.
Kan ik meerdere cursussen tegelijkertijd doen?
Realiseer je goed dat er veel tijd, ook huiswerk, in gaat zitten. Kun je dit combineren met je middelbare school? Waarschijnlijk is het volgen van één cursus tegelijkertijd meer dan voldoende, maar overleg dit met je middelbare schooldocent en de facultaire contactpersoon.
Kan ik meerdere cursussen na elkaar doen?
Ja. Soms is er zelfs voorkennis van een bepaalde cursus vereist bij een latere cursus.
Ik heb de cursus niet gehaald, maar ik wil wel graag deze opleiding doen. Heeft het nog gevolgen voor mijn toelating tot de opleiding omdat ik dit vak niet heb gehaald?
Nee, het zal je toelating niet negatief beïnvloeden.
Kijk voor specifieke informatie over cursussen, zoals hoe vaak je les hebt, hoeveel uur, hoe lang, welke periode, e.d. op de beginpagina van onze talentenwebsite en klik op de faculteit van jouw keuze.
Benieuwd naar de ervaring van medescholiere Femke die meegedaan heeft aan het talentenprogramma? Lees haar antwoorden op allerlei vragen!