Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Keuzedilemma's

Bij het maken van de profielkeuze kunnen er verschillende vragen of dilemma's bij je opkomen. Lees welk advies onze studenten geven.

Lieke

'Je wil niet drie jaar vakken doen die je niet leuk vindt, om opties open te houden voor studies die je ook niet leuk vindt.'

'Ik ben bang om iets uit te sluiten.'

Sommige studies kun je alleen doen met bepaalde profielen. Bijvoorbeeld: wanneer je C&M kiest, kun je niet direct Biologie studeren. Kijk voor meer toelatingseisen van de Radboud naar deze folder (pdf, 8,8 MB).

Het is echter ook belangrijk om te bedenken dat je als je C&M het leukste en interessantste profiel vindt, de kans ook heel klein is dat je uiteindelijk nog Biologie wil studeren. Het is het meest belangrijk om het profiel te kiezen dat jij het meest interessant vindt. Je wilt namelijk ook de vakken gaan doen die jij leuk vindt en daarna de studie of baan die bij jou past!

Het kan zijn dat je in 6 vwo zit en er tóch achter komt dat je een studie wilt doen die niet aansluit bij jouw profiel. Je kunt dan altijd nog in de zomer of tijdens een tussenjaar de vakken volgen die je hiervoor nodig hebt. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de site van de Rijksoverheid voor het volwassenonderwijs.

Mariska klein

'Ik vond het als kind altijd al heel leuk om naar het jeugdjournaal te kijken. Toen ik ouder werd, bleef ik het nieuws altijd volgen en vond ik het interessant om documentaires te kijken of boeken te lezen over maatschappelijke problemen. Deze interesse past goed bij de studie die ik nu doe, namelijk bestuurskunde.'

'Ik weet niet wat ik interessant vind.'

Als je nog niet zo goed weet wat je allemaal wél en niet interessant vindt, is het belangrijk om dat uit te zoeken. Als je namelijk wat beter weet waar je interesses liggen, dan kun je ook makkelijker een profiel kiezen. Stel jezelf vragen zoals:

  • Welke vakken vind je het meest leuk, en welke het minst?
  • In welke vakken zou je iemand anders bijles willen geven?

Dit soort vragen over school zijn slim om te stellen, maar je kunt ook verder kijken. Bijvoorbeeld:

  • Wat zijn mijn hobby's?
  • Waar wil ik meer over weten?
  • Waar zou ik heel goed in willen worden?

Stel ook de vraag eens aan je ouders: waar denken zij dat jij heel goed in bent of wat bij jou past?

Meer van deze vragen, waarbij je erachter komt wat je nu eigenlijk interessant vindt, vind je in dit opdrachtenformulier (pdf, 450 kB). Ook zijn er verschillende interessetestjes die je kan doen.

Daarnaast kun je eens gaan fantaseren: stel nou dat geld en opleiding geen rol speelt; wat zou je dan het liefst willen doen? Of wat wilde je als kind altijd later worden? Dit hoeft niet je uiteindelijke doel te gaan zijn, maar het kan je wel verder helpen als je je eens afvraagt: waarom zou ik dan het liefst dat gaan doen? Wat zegt dat over mij?

anne klein

'Ik ben heel goed in economie. Moet ik dan per sé E&M kiezen?'

De belangrijkste vraag is dan: vind je economie ook interessant?
Als je het niet leuk vindt, wil je er later waarschijnlijk ook niet per sé iets mee doen. Het moet dus ook zeker niet!
Vind je economie wel heel leuk, maar bijvoorbeeld natuurkunde nóg leuker? Dan kun je natuurkunde altijd als keuzevak kiezen.

Schermafbeelding 2021-01-27 143102

'Ik had een hekel aan scheikunde, maar omdat ik biologie écht interessant vond, is het me toch gelukt.'

'Ik wil graag Geneeskunde studeren, maar ik ben niet goed in scheikunde en natuurkunde. Mag ik dan toch N&G of N&T kiezen?'

Bij sommige scholen moet je een bepaald gemiddeld cijfer staan om het vak te kiezen in de bovenbouw. Dat is niet voor niets! De vakken worden moeilijker in de bovenbouw, en als je er nu al moeite mee hebt, zal het in de bovenbouw alleen maar moeilijker worden. Bedenk of je Geneeskunde écht leuk genoeg vindt. Je zult namelijk waarschijnlijk veel meer tijd moeten besteden in de bovenbouw om voldoendes te halen voor de vakken waar je nu al moeite mee hebt.

Bedenk ook eens wat je precies leuk vindt aan Geneeskunde. Heb je al wel eens goed gekeken naar de studie Geneeskunde? En heb je al verder gekeken naar andere studies? Er zijn namelijk meer dan 400 universitaire bachelor-studies in Nederland. De profielkeuze is er juist om vast te oriënteren welke richting je leuk vindt, voordat je je studiekeuze maakt.

Bob klein

'Uiteindelijk heb ik voor mijn passie gekozen en ik ben er van overtuigd dat dat de goede keuze was.'

'Ik ben bang om een profiel te kiezen waar ik later geen baan mee kan vinden.'

Je kunt met alle profielen ontzettend veel studies doen. Je kunt zelfs kijken naar het hbo, waar nóg meer studies zijn. Als je een bepaald profiel leuk vindt, heb je ook vaak de motivatie om daar meer voor te doen en ben je enthousiaster dan bij een profiel dat je niet zo leuk vindt. Daarna ben je ook enthousiaster voor je studie en voor je baan.

Het is ook niet altijd verstandig om naar baankansen te kijken. In de periode tussen het kiezen van je profiel en het afronden van je studie, kunnen deze baankansen namelijk heel erg zijn veranderd. Ook heeft een kwart van de Nederlanders een baan die niet direct aansluit bij de opleiding die ze hebben gedaan. Pin je dus niet vast op de baankansen, maar kies wat je leuk vindt!

Dianne KLEIN

'Mijn docent vertelde me dat ik me geen zorgen moest maken: dit profiel kan ik aan!'

'Ik ben bang om een profiel te kiezen dat te moeilijk is.'

Je weet al welk profiel je wilt kiezen, maar je bent bang dat je de vakken te moeilijk gaat vinden. Wat je kunt doen is je huidige cijferlijst erbij pakken. Wat is je gemiddelde voor de vakken die je moeilijk vindt? Hoeveel tijd stop je in deze vakken? Denk na over of je het vak echt te moeilijk vindt, of dat je denkt dat het gaat lukken als je er meer tijd in steekt. Ga ook in gesprek met de docent van de vakken en vraag of zij je kunnen helpen bij het maken van deze beslissing. De docent weet hoe de inhoud van de vakken in de bovenbouw eruit gaan zien en kan je hier meer over vertellen.