Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Hulpmiddel voor ouder en kind voor het maken van een goede studiekeuze

Het maken van een studiekeuze kan gemakkelijker gemaakt worden met een hulpmiddel. Het samen met je kind maken van een overzichtsschema, zoals het voorbeeld hieronder, kan erg helpen bij de studiekeuze.

Stap 1:

Overzichtsschema 1

Toelichting
Je kunt dit schema gebruiken als je nog twijfelt tussen een klein aantal studies. Boven de kolommen zet je de namen van de studies waar je nog tussen twijfelt. We hebben hier drie willekeurige studies gekozen: Psychologie, Geneeskunde en Rechten.

Stap 2:

Overzichtsschema 2

Toelichting
Bij deze stap gaat het over wat jij belangrijk vindt. Wat wil je dat een bepaalde studie je biedt? Je mag hier alle soorten criteria opgeven. We hebben hier gekozen voor een aantal criteria die vaak genoemd worden: de inhoud van de vakken, de sfeer bij de opleiding, de onderwijsvorm en het arbeidsmarktperspectief.

Stap 3:

overzichtsschema 3

Toelichting
Je gaat de studies nu een cijfer geven op alle criteria. Zorg er bij deze stap voor dat je alle informatie hebt die nodig is om een cijfer te kunnen geven. Als je bijvoorbeeld niet weet wat voor vakken je precies bij Rechten krijgt, is het goed om je daar nog extra in te verdiepen. Wij hebben het schema hier ingevuld voor een willekeurige scholier.

Stap 4:

Overzichtsschema4

Toelichting
Sommige criteria zijn belangrijker dan andere. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat studenten die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, zich daarbij te veel hebben laten leiden door het arbeidsmarktperspectief.  In dit voorbeeld heeft het arbeidsmarktperspectief weegfactor 1 en weegt het dus niet zwaar mee in het eindoordeel. Bij deze stap is het van belang om goed na te denken over wat jij het belangrijkst vindt in een opleiding. Wij hebben de weegfactoren voor een willekeurige scholier ingevuld.

Stap 5:

overzichtsschema 5

Toelichting
Daarna vermenigvuldig je de weegfactoren stuk voor stuk met de cijfers. Zo krijg je de getallen die in de rode vakjes staan. Je telt per studie vervolgens al deze getallen op en kijkt welke studie de hoogste score krijgt. Bij onze willekeurige scholier is dat Geneeskunde. We raden je niet aan om dan ook direct deze studie te kiezen. Je doet er goed aan om te bekijken of de uitkomst in overeenstemming is met je verwachtingen en na te gaan waar eventuele verschillen liggen. 

N.B. Het schema is, net als een studiekeuzetest, slechts een hulpmiddel. Het kan je op weg helpen, maar is nooit voldoende om een keuze op te baseren.